Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Σχολής μας στην Τήνο, από 31 Μαρτίου 2022 έως 2 Απριλίου 2022.

Archiepiskopos Athinon Ieronymos B΄

Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας στην Αθήνα και την Τήνο με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας είχε την ευλογημένη ευκαιρία να πραγματοποιήσει τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη, από την 31η Μαρτίου έως και την 2α Απριλίου 2022, στην Αθήνα και στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, κ.κ. Συμεών, ο οποίος ήταν, όχι μόνο ο εμπνευστής, αλλά και ο χορηγός της σχολικής αυτής εξόρμησης. Ο Ποιμενάρχης και Πρόεδρος της Σχολικής μας Εφορείας, πιστός στην υπόσχεση που έδωσε παλαιότερα ενώπιον της σχολικής μας κοινότητος, προσέφερε στο Σχολείο μας μία εκδρομή πραγματικά εκπαιδευτική και προσκυνηματική!

Πρώτη στάση του ταξιδιού μας αποτέλεσε η πόλη της Αθήνας, όπου η ημέρα μας γέμισε με πλήθος σημαντικών επισκέψεων. Στις 10 π.μ. το Σχολείο μας βρέθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα της Αγίας Φιλοθέης, της Κυράς των Αθηνών, καθώς και του Αγίου Γρηγορίου Ε΄, του μαρτυρικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος θυσιάσθηκε, το 1821, στην αγχόνη ακολουθώντας την ευαγγελική επιταγή «ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων». Αμέσως μετά το προσκύνημα, την ξενάγησή μας στον Ιερό Ναό ανέλαβε ένας από τους εφημερίους του, ο π. Δημήτριος Νίκου, απόφοιτος του Σχολείου μας, ακόμη μία, ζωντανή, απόδειξη της εμβέλειας και της προσφοράς του εκατόχρονου Σχολείου μας! Κατόπιν κατεβήκαμε στο υπόγειο, όπου βρίσκεται το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας που χρονολογούνται από τον 17ο έως και τον 20ο αιώνα.

Στη συνέχεια, με οδηγό τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Συμεών, κατευθυνθήκαμε προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συναντήσαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος μας καλωσόρισε, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή μας και απηύθυνε πατρικό λόγο προς την εκπαιδευτική μας κοινότητα, ενώ προσέφερε ο ίδιος στον καθένα μας ξεχωριστά, κατά τον χαιρετισμό του μαζί μας, αναμνηστικό δώρο που αποτελεί για όλους εμάς ευλογία και ανάμνηση ιδιαίτερη.

Μετά την έξοδό μας από την Αρχιεπισκοπή, βρεθήκαμε στο αρχοντικό των Μπενιζέλων, το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το παλαιότερο σπίτι στην Πλάκα, το οποίο έχει συντηρηθεί υποδειγματικά. Την ξενάγηση στον χώρο ανέλαβε προσωπικά ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος ήταν ο πλέον κατάλληλος γι’ αυτόν τον ρόλο, εφόσον είχε διατελέσει Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επί των ημερών της δικής του διακονίας έγινε η αναστήλωση του αρχοντικού.

Επόμενη στάση μας ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και συγκεκριμένα η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», μία έκθεση κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821, όπου υπήρχαν εκθέματα και από την Ιερά Μονή Αγάθωνος και στην οποία φαίνεται καθαρά το αξεδιάλυτο δέσιμο της Εκκλησίας με την Εθνεγερσία του 1821.

Αφήνοντας πίσω μας το Μουσείο, κατευθυνθήκαμε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.κ. Φιλόθεο, να ξεναγηθούμε στον χώρο συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να λάβουμε γνώση των οργάνων και του έργου της Συνόδου. Στη συνέχεια, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, προσφέρθηκαν από την Ι. Σύνοδο εδέσματα σε όλη τη σχολική κοινότητα, πηγή ενέργειας για όλους μας, για να συνεχίσουμε προς τον επόμενο προορισμό μας.

Και ποιος ήταν αυτός ο προορισμός; Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος (Νταού) Πεντέλης, όπου οι μοναχές, με επικεφαλής την Ηγουμένη Θεοφανώ, μάς επεφύλαξαν θερμό καλωσόρισμα. Το εκατόχρονο Σχολείο μας προσκύνησε στο Καθολικό της χιλιόχρονης Μονής, ακούσαμε για την ιστορία της, μάθαμε για τους 179 Οσιομάρτυρες πατέρες οι οποίοι σφαγιάσθηκαν ανήμερα του Πάσχα το έτος 1680 από αθέους Αγαρηνούς πειρατές και από τότε αποτελούν ακοίμητους φρουρούς της, αλλά και πηγή θείας παρηγορίας και βοηθείας για όσους με πίστη τους επικαλούνται. Μετά την προσκύνηση και την ξενάγηση, προς μεγάλη μας έκπληξη, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε από τις μοναχές της Μονής το τραγούδι «Ικέτης της Αγάπης σου», που συνέθεσε η Μακαριστή Γερόντισσα Στυλιανή για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.κ. Συμεών, εκφράζοντας την αγάπη και τον σεβασμό τους στο πρόσωπό του. Μετά από αυτήν την ευφρόσυνη συνάντηση, πήραμε τον δρόμο για τον τελικό μας προορισμό, το λιμάνι της Ραφήνας, με κατεύθυνση το νησί της Μεγαλόχαρης. Μάλιστα, στο πλοίο είχαμε και μία ευχάριστη έκπληξη! Συνταξιδιώτης μας ήταν ο οικείος Ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος! Φθάσαμε στην Ιερά Νήσο Τήνο το βράδυ. Το δείπνο σε παραθαλάσσια ταβέρνα της περιοχής ακολούθησε η εγκατάστασή μας σε, επίσης παραθαλάσσιο, ξενοδοχείο του νησιού.

Η πρώτη ημέρα στην Τήνο, μάς βρήκε να περιηγούμαστε στα αξιοθέατα του νησιού. Η μέρα μας ξεκίνησε με την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας και να δούμε δια ζώσης το μέρος που εγκαταβίωσε ως μοναχή η Οσία, η οποία, το 1822, εν μέσω της Επαναστάσεως του 1821, αξιώθηκε να δει στον ύπνο της την Παναγία και να οδηγήσει τους συμπατριώτες της σε ανασκαφή και στην ανακάλυψη της εικόνας της Μεγαλόχαρης στις 30 Ιανουαρίου 1823. Στη συνέχεια, περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια του Πύργου και θαυμάσαμε τις ομορφιές του νησιού. Και βέβαια, η επίσκεψη στον Πύργο δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την ξενάγησή μας στο εξαιρετικό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας το οποίο λειτουργεί στην περιοχή και παρουσιάζει την τεχνολογία εξόρυξης και επεξεργασίας του μαρμάρου. Την ξενάγηση ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι και εργαστήρι του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και κατόπιν στο μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Σημαντική στάση της διαδρομής μας υπήρξε το χωριό Πλατιά, τόπος γέννησης του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου και συγκεκριμένα ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο Δεσπότης μας ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του Προκατόχου του, παρουσία, μάλιστα, συγγενών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιηγήσεώς μας στο νησί είχαμε τη χαρά να έχουμε συντροφιά μας εξαιρετικούς ξεναγούς, κληρικούς του νησιού, οι οποίοι μας κατατόπιζαν σχετικά και διάνθιζαν με τις περιγραφές τους κάθε διαδρομή μας. Την πλούσια σε δραστηριότητες ημέρα μας επισφράγισε η επίσκεψή μας στο κέντρο της τηνιακής ζωής, στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Τήνου, τον εμβληματικό ναό της Μεγαλόχαρης, όπου είχαμε την ευλογία να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, τελεσθείσα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Star Κεντρικής Ελλάδας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζήσαμε την ευλογία να ακούσουμε να εκφωνείται από τον Ποιμενάρχη μας το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε», ενώπιον της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης, εικόνα μπροστά στην οποία, επί διακόσια, τώρα, χρόνια, γονατίζουν και προσκυνούν μυριάδες πιστών από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, ζητώντας θεία παρηγορία και εξ ύψους βοήθεια και λαμβάνοντάς τα κατά το μέτρον της πίστεώς τους και σύμφωνα με τις ανεξιχνίαστες βουλές του Θεού μας! Η μέρα μας έκλεισε με άφθονο φαγητό και χορό σε μία από τις ωραίες ταβέρνες του νησιού.

Το πρωί του Σάββατου τα βήματα μας οδήγησαν ξανά στην χάρη της Παναγίας μας, στον Ναό της Μεγαλόχαρης, για την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ. Συμεών, η οποία και πάλι μεταδόθηκε ζωντανά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμότατα για μια ακόμη φορά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεναγηθήκαμε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φανερό, Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Τήνου, στους μουσειακούς χώρους του Ναού, το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη» τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 και το μουσείο του Ιερού Ιδρύματος, ενώ παράλληλα είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Εκκλησιαστικό και Πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου – Τήνου και να λάβουμε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου, ο οποίος ήλθε ειδικά για μας στο νησί.

Στις 14:30 αναχωρήσαμε από την Τήνο με ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης για όλα αυτά τα μοναδικά γεγονότα που βιώσαμε και τα οποία θα θέλαμε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια.

Μέσα από αυτό το τριήμερο οδοιπορικό στην Αθήνα και την Τήνο, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο οποίος μερίμνησε προσωπικά για τη διοργάνωση της τριήμερης αυτής εκπαιδευτικής και προσκυνηματικής επισκέψεως, εξασφαλίζοντας δωρεάν διαμονή και διατροφή για όλη την εκπαιδευτική μας κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της Σχολικής Εφορείας της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Ευχαριστίες οφείλουμε επίσης και στους κληρικούς του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Τήνου, με καθοδηγητή τον π. Γεώργιο Φανερό, που τόσο βοήθησαν με την αγάπη τους, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή της εκδρομής. Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεο, για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε να βρεθεί κοντά μας και να διαμοιράσει πατρικές ευχές, καθώς και αναμνηστικές ευλογίες και δώρα τοπικού πλούτου σε όλη τη σχολική κοινότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα ανταποδώσει σε όλους πολλαπλασίονα.

Ευχόμαστε, μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, να μας αξιώσει σύντομα ο Παντοδύναμος Θεός να βρεθούμε και πάλι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τον τόσο φιλόξενο κόσμο, τον τόπο της Μεγαλόχαρης, την οποία παρακαλούμε να σκέπει με την μητρική στοργή της την εκατόχρονη Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, προφυλάσσοντάς την από κάθε επιβουλή!

Γένοιτο!

Φωτογραφίες

— Πέμπτη 21 Μαρτίου 2022 —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Σάββατο 2 Απριλίου 2022 —
Εικόνα {{$index + 1}}