Εκπαιδευτική επίσκεψη του Σχολείου μας σε Βόλο – Πήλιο – Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς!

Makrinitsa

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Βόλο και στη Μακρινίτσα

Ήταν στις 26 Νοεμβρίου 2019, ημέρα μνήμης των Προστατών του Σχολείου μας, Αγίων Στυλιανού και Αικατερίνης, όταν ο νεοεκλεγείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Πρόεδρος της Σχολικής μας Εφορείας κ. Συμεών, πρότεινε στο Σχολείο μία ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, εξόδοις της Μητροπόλεως, ως συνάντηση αγάπης και επικοινωνίας! Την Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, 20 Φεβρουαρίου του 2020, ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου» για την πραγματοποίηση αυτής της πολυαναμενόμενης εξόρμησης στη γειτονική πόλη του Βόλου και στο πανέμορφο Πήλιο!

Στις 8 το πρωί, συνεπείς στο ραντεβού, συγκεντρωθήκαμε όλοι στον χώρο του Σχολείου: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Φθιώτιδος Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, όλοι σχεδόν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Σχολείου μας. Πρόθυμοι να μάθουμε, να χαρούμε, να μοιραστούμε και να απολαύσουμε τη συντροφιά, την ευλογία και τις πατρικές συμβουλές του πνευματικού μας πατέρα!

Η πρώτη στάση έγινε στην πόλη του Βόλου∙ καφές και γλυκό, βόλτα στην όμορφη παραλία και στην αγορά, αναμνηστικές φωτογραφίες, συναντήσεις και συζητήσεις! Ακολούθησε η μετάβαση στη Μακρυνίτσα, το γραφικό μεγαλοχώρι του Πηλίου, μέσω της γνωστής εξαιρετικής διαδρομής που προσφέρει θέα και αισθητική απόλαυση! Την ξενάγηση κατά την πορεία προς το Πήλιο ανέλαβε ο φιλόλογος εκπαιδευτικός του Σχολείου μας κ. Χρήστος Καλαντζής. Στη Μακρινίτσα δεχθήκαμε τη θερμή υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχ. π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, καθώς και κληρικών συνεργατών του Μητροπολίτου.

Μετά από μια σύντομη περιήγηση, με ψιλόβροχο, στην κεντρική πλατεία και τα πλακόστρωτα δρομάκια του παραδοσιακού πηλιορείτικου οικισμού, αφεθήκαμε στη θαλπωρή της ταβέρνας, στην οποία μας παρατέθηκε πλούσιο γεύμα. Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, οι πατέρες, αλλά και όλοι μας, απολαύσαμε ποιοτική μουσική με συνοδεία κιθάρας από την καλλικέλαδη καθηγήτρια μουσικής του Σχολείου μας κ. Βασιλική Γούση και την καλλίφωνη χορωδία μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος πήρε το λόγο, καλωσόρισε τον Μητροπολίτη μας και το Σχολείο μας, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία μας. Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, το οποίο γνώρισε και από κοντά κατά την πρόσφατη τοποτηρητεία του στη χηρεύουσα Μητρόπολη Φθιώτιδος, τονίζοντας επίσης και τους δεσμούς της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, εφόσον αρκετοί κληρικοί της τυγχάνουν απόφοιτοι του Σχολείου μας. Στην αντιφώνησή του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών εξέφρασε και αυτός τη χαρά του που βρίσκεται μαζί με το Σχολείο μας στη Μητρόπολη Δημητριάδος και ευχαρίστησε θερμά τον επιχώριο Μητροπολίτη για την αγάπη του και την αβραμιαία φιλοξενία του. Τέλος, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στους δεσμούς του εκατόχρονου Σχολείου μας με τη Μητρόπολη Δημητριάδος και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του, εκ μέρους ολοκλήρου της σχολικής μας κοινότητας. Χειροκροτήματα, ευχαριστίες, φωτογραφίες και πολλές ευχές έκλεισαν την όμορφη αυτή συνάντηση στη Μακρινίτσα.

Αμέσως μετά, επισκεφθήκαμε το εξαιρετικό Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου, έργο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, το οποίο φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας από τους ναούς και τα εξωκκλήσια της Μακρινίτσας. Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα, μεταξύ των οποίων η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως δεομένης, και ενημερωθήκαμε από την ενδιαφέρουσα, εμπεριστατωμένη, ξενάγηση του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχ. π. Δαμασκηνού Κιαμέτη.

Κατά την επιστροφή μας προς Λαμία, το ψιλόβροχο έγινε βροχή και η δροσούλα κρύο. Κάναμε, ωστόσο, μία ακόμη στάση στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό. Και πραγματικά άξιζε η στάση! Οι μοναχές της γυναικείας αδελφότητος υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο και το Σχολείο μας με κωδωνοκρουσίες, χαρές και φιλέματα! Προσκυνήσαμε την εφέστιο εικόνα της Παναγίας και το τμήμα της Τιμίας Ζώνης της, θησαύρισμα ιερό και πολύτιμο της Ιεράς Μονής.

Επιστροφή στη Λαμία πια και το «κλίμα» στο λεωφορείο είναι χαρούμενο και οικείο, αφού ο απολογισμός της ημέρας είναι θετικότατος: Είχαμε την ευλογία να μοιραστούμε στιγμές αγάπης και ξενοιασιάς με τον Μητροπολίτη μας και τον Πρωτοσύγκελο, να ακούσουμε τα ενδιαφέροντα και όμορφα που είχαν να μας πουν, να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε και φυσικά να δεσμευθούμε αμφότεροι για νέες συναντήσεις και εξορμήσεις!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών για την αγάπη του και επιφυλασσόμεθα για ανταπόδοση στο εγγύς μέλλον!

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}