Τη Δευτέρα 8-6-2020, του Αγίου Πνεύματος, το Σχολείο μας υποδέχθηκε τους αποφοίτους του σχολικού έτους 1999-2000.

Apofoitoi

ΟΝ ΤΡΟΠΟΝ ΕΠΙΣΥΝΑΓΕΙ ΟΡΝΙΣ ΤΑ ΝΟΣΣΙΑ ΕΑΥΤΗΣ ΥΠΟ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Το ταξίδι στο χρόνο είναι ένα προνόμιο που το έχουν όλα τα σχολεία, εφ’ όσον διαρκώς γεννούν, διαρκώς προικίζουν την κοινωνία με αποφοίτους, οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη της ζωής εφοδιασμένοι με όσα εφόδια μπόρεσαν τα σχολεία τους να τους δώσουν, αλλά, κυρίως, με όσα από αυτά τα εφόδια θέλησαν οι ίδιοι να κάνουν κτήμα τους. Και εάν αυτό ισχύει για όλα τα σχολεία, πόσο μάλλον ισχύει για εκπαιδευτικά ιδρύματα με όχι μόνο μακρά πορεία στο χρόνο, αλλά, κυρίως, με τρόπο λειτουργίας ο οποίος σφυρηλατεί δεσμούς ακατάλυτους των μαθητών με τους συμμαθητές τους, με τους καθηγητές τους, με το σχολείο τους. Τρανό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εκατόχρονη Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας!

Έτσι, λοιπόν, στις 8 Ιουνίου 2020, εορτή του Αγίου Πνεύματος, ημέρα, ασφαλώς, Δευτέρα, στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας το ημερολόγιο γύρισε είκοσι χρόνια πίσω! Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αποφοίτων του σχολικού έτους 1999-2000. Και πού έγινε αυτή η συνάντηση των αποφοίτων μας; Μα πού αλλού, παρά στο αγαπημένο τους Σχολείο; Πού αλλού παρά στο χώρο όπου όχι μόνο μαθήτευσαν επί επτά ολόκληρα χρόνια αλλά κυριολεκτικά κατοίκησαν, φιλοξενήθηκαν, εκκλησιάσθηκαν κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Είναι γνωστό ότι, από της ιδρύσεώς τους, τα Εκκλησιαστικά Σχολεία παρέχουν παιδεία αδάπανη, με τα οικοτροφεία τους στα οποία διαμένουν και σιτίζονται οι μαθητές τους και εντός των οποίων μυούνται και στην εκκλησιαστική ζωή, εφ’ όσον σε όλα τα σχολεία μας υπάρχει παρεκκλήσιο στο οποίο τελούνται καθημερινά ακολουθίες προς εκπαίδευση αλλά και προς αγιασμό των μαθητών.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Λαμίας, λοιπόν, φόρεσε τα καλά της και υποδέχθηκε τους αποφοίτους του, το μεσημέρι της Δευτέρας. Οικοδεσπότης ο Διευθυντής μας, θεολόγος κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο οποίος τους καλωσόρισε, τους προσέφερε φιλόφρον κέρασμα και έμεινε μαζί τους μέχρι το απόγευμα, μέχρι το τέλος της συνάντησης. Και βέβαια, επειδή διαχρονικά οι μαθητές της Σχολής μας γνωρίζουν άριστα από οργανωμένη συμβίωση, είχαν προετοιμάσει πάρα πολύ καλά τη συνάντησή τους. Κατά το «άρτος καρδίαν ανθρώπου στηρίζει», κατέφθασε γεύμα από μαγειρείο της Λαμίας, προσφορά αποφοίτου. Κατά δε το «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», το γεύμα συνόδευε κρασί, επίσης προσφορά αποφοίτου. Και βέβαια, κατά το «εμνήσθην ημερών αρχαίων» (ελπίζουμε οι απόφοιτοί μας να μην παρεξηγηθούν μ’ αυτό το «αρχαίων»!!!), η επέτειος των είκοσι χρόνων από της αποφοιτήσεως, διανθίσθηκε και με τεκμήρια της μαθητικής πορείας των συμμετεχόντων. Έτσι λοιπόν, προβλήθηκε βίντεο με πολλές φωτογραφίες της ζωής τους στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Φωτογραφίες νοσταλγίας από τη ζωή στην τάξη, από τη ζωή στο οικοτροφείο, από τις σχολικές εκδηλώσεις, από τις εκδρομές, από τόσα και τόσα που έζησαν οι απόφοιτοί μας στη αγκαλιά του Σχολείου τους. Αναμνήσεις επταετούς μαθητικής πορείας, προφανώς όχι πάντοτε ανέφελης, αλλά σίγουρα θετικά αλησμόνητης. Εάν αυτό το τελευταίο δεν ίσχυε, θα οργάνωναν τη συνάντησή τους αυτή και μάλιστα στο Σχολείο;

Η σύνθεση της ομάδας των αποφοίτων μας καταδεικνύει, ακόμη και αυτή, την προσφορά των Εκκλησιαστικών Σχολείων στην ελληνική κοινωνία, στην εκκλησία του Χριστού. Από πόσες περιοχές της πατρίδας μας συναθροίζει μαθητές το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας; Πόσους κληρικούς έχει προσφέρει η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στην πατρίδα μας; Μερικοί από τους παρόντες: αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Τσιρώνης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού, π. Ιλαρίων Λιάσκος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (πολιούχου) Χαλκίδος και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Χαλκίδος, π. Χρήστος Κωνσταντάκος από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης, Ανάργυρος Βλάχος, πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγίου Λουκά (πολιούχου) Λαμίας και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και αρκετοί ακόμη.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως να διαπιστώνουμε την αγάπη των αποφοίτων μας για την τροφό Σχολή τους! Καλούμε τους σημερινούς μαθητές μας να παραδειγματισθούν από τους προκατόχους των θρανίων τους και των κοιτώνων τους! Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο να αναλογισθεί την προσφορά του Σχολείου μας και κάθε κακοπροαίρετο υποκριτή να το σκεφθεί διπλά πριν βυσσοδομήσει κατά της γεραράς Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας! Καλούμε τους αποφοίτους μας να έχουν στο νου και στην καρδιά τους το Σχολείο μας, το Σχολείο τους!

Ευχόμαστε οι Άγιοι Νεκτάριος, Στυλιανός και Αικατερίνη, προστάτες και έφοροι της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, να σκέπουν, να προστατεύουν και να μεσιτεύουν υπέρ της σχολικής μας κοινότητας, τόσο της εν όπλοις όσο και της εν εφεδρεία!

Πάντα τέτοια!

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}