Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου ως υπενθύμιση του ρόλου τους στην κοινωνία.

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Κάθε χρόνο η 5η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, για να μας υπενθυμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός μέσα στην κοινωνία. Είναι ο καθοδηγητής και ο εμψυχωτής των νέων ανθρώπων. Μεταδίδει γνώσεις και δεξιότητες, αλλά παράλληλα μεταλαμπαδεύει αξίες και ιδανικά στους μελλοντικούς πολίτες της κάθε χώρας. Πραγματικά, με το έργο του συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.

Οι Μεγάλοι Πατέρες του Χριστιανισμού, οι Τρεις Ιεράρχες, τονίζουν με το έργο και τις απόψεις Τους την αξία του εκπαιδευτικού και του ρόλου του και δίνουν Θεόσταλτες συμβουλές σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Χαρακτηριστικά ο Μέγας Βασίλειος σημειώνει ότι ο δάσκαλος πρέπει να είναι «αρχέτυπον βίου, νόμος έμψυχος και κανών αρετής». Επίσης, προσθέτει ότι «όταν διαβάζουν τα παιδιά, πρέπει να κάνουν όπως οι μέλισσες, που με πολλή σοφία τρυγούν από κάθε άνθος μόνο ό,τι είναι χρήσιμο».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι «η μόρφωση είναι που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού» και μάλιστα ότι η παιδεία «εστί μετάληψις αγιότητος».

Επιπροσθέτως, ο Άγιος Γρηγόριος θεωρεί ότι «καλών των διδασκάλων, καλοί και οι μαθηταί». Επισημαίνει ότι το γνώρισμα του αρίστου δασκάλου είναι το να διαπαιδαγωγεί επιβεβαιώνοντας τα όσα διδάσκει με το προσωπικό του παράδειγμα.

Στη σύγχρονη εποχή και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων. Αλλά είναι πραγματικά η δύσκολη αυτή κοινωνική συγκυρία που καθιστά το ρόλο τους ακόμα πιο ουσιαστικό και καθοριστικό για τη σφυρηλάτηση μία υγιούς και δημιουργικής νέας γενιάς.