Συμμετοχή του Σχολείου μας στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά, Πολιούχου της Λαμίας, στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά, Πολιούχου της πόλεως της Λαμίας, στις 18 Οκτωβρίου 2017

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος, στις 18 Οκτωβρίου 2017, η μνήμη του Αγίου, Ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, του Πολιούχου και Ελευθερωτή της Λαμίας. Η συγκίνηση όλων των συμπολιτών μας ήταν έκδηλη, καθώς ο εορτασμός του Πολιούχου της πόλης μας συμπίπτει με την Απελευθέρωση της Λαμίας από τα γερμανικά στρατεύματα και τη σωτηρία της από καταστροφή κατά την αποχώρηση των κατακτητών. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι ένα ακόμα θαύμα του Προστάτη της πόλης μας.

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας, κατείχε υψηλή μόρφωση και παιδεία, αφού ήταν και ιατρός και παράλληλα γνώριζε άριστα την ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά Της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και από τότε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε και κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές χώρες. Συνέγραψε το Τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις Πράξεις των Αποστόλων.

Η Μεγάλη Αυτή Χριστιανική Προσωπικότητα λαμπρύνει τη ζωή όλων των κατοίκων της πόλεως της Λαμίας. Το Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας τιμά τη Ζωή και το Έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και κάθε χρόνο οι μαθητές μας συμμετέχουν με χαρά στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον Δήμο μας.

Απολυτίκιον του Αγίου Λουκά

Λουκᾶν τὸν θεηγόρον καὶ τοῦ Παύλου συνέκδημον καὶ Εὐαγγελίου τοῦ τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, ἐν ὕμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ὡς ἄξιον ἐργάτην τοῦ Χριστοῦ. Τῷ φωτι γὰρ τοῦ Κυρίου καταυγασθεὶς μετέδωκε φῶς τῷ κόσμῳ. Γράψας τὰς θαυμαστὰς παραβολάς, σύστασιν ἐκκλησίας τε τῇ ἐπελεύσει τοῦ πνεύματος ἱστορησάμενος.

Φωτογραφίες από την εορτή