1οη Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Με το κοινό σύνθημα «Η Κίνηση δίνει Ζωή» εορτάστηκε και φέτος  στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Οι αθλητικές δράσεις που υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας, κ. Βασιλικής Χαΐλη - Μαδούρα, πραγματοποιήθηκαν εντός του σχολικού ωραρίου, με τη συμμετοχή όλου του μαθητικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, αφού προηγήθηκε προβολή οπτικοακουστικού υλικού  με το άκρως ενδιαφέρον και χρήσιμο προς όλους θέμα, σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το προβληθέν υλικό. Στη συνέχεια, οι μαθητές ασκήθηκαν στο ποδόσφαιρο και οι μαθήτριες, στην πετοσφαίριση. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δράσεις δε θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν τη διοργάνωση εσωτερικών πρωταθλημάτων ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση παραδοσιακών παιδαγωγικών παιχνιδιών, όπως το «λαστιχάκι», βασισμένο στην αλτικότητα και την ευλυγισία, το «επτάπετρο», το οποίο  στηρίζεται στην ταχύτητα αλλά και στην αντίληψη του χώρου, ενώ η όμορφη αυτή αναδρομή στο παρελθόν έληξε με τα πολύ γνωστά σε όλους μας «μήλα», ένα παιχνίδι που στις καρδιές των περισσοτέρων είναι συνυφασμένο με την αθωότητα και την ανεμελιά των μαθητικών μας χρόνων.

Σκοπός των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου ενώ η ανάδειξη της αξίας  της ευγενούς άμιλλας μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών σε ομαδικά αθλήματα αποτέλεσε έναν επιπλέον στόχο του σημερινού εορτασμού.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους αλλά κυρίως στον «ιθύνοντα νου» της επιτυχούς αυτής διοργάνωσης, αφού ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προαναφερομένων δράσεων πραγματοποιήθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα και την καθοδήγηση της κας Βασιλικής Χαΐλη - Μαδούρα.

Ευχόμαστε, τέλος, σε όλους μας  τους μαθητές και τις μαθήτριες  μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, καθώς και μεσιτείαις του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, υγεία σωματική και πνευματική.

Mens sana in corpore sano”

«Νος γις ν σώματι γιε»

 

Decimus Junius Juvenalis 60 – 127 μ.Χ.

Ρωμαίος σατιρικός ποιητής

Τα αρχικά της φράσης στο λατινικό πρωτότυπο, υιοθετήθηκαν από γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών της Ιαπωνίας και με αντικατάσταση της πρώτης λέξης mens (πνεύμα) με την περίπου ίδιας απόδοσης λέξη anima, έχουμε το ακρωνύμιο ASICS (Anima Sana ICorpore Sano).