Μνήμη Ολοκαυτώματος 2023

 

Ημέρα μνήμης η 27η Ιανουαρίου και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», θέλοντας να τιμήσει τα θύματα της γενοκτονίας των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία, πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι η 27η Ιανουαρίου, καθιερώθηκε τόσο ως  Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, από τη Βουλή των Ελλήνων, με την 3218/2004 ομόφωνη απόφασή της, τον Ιανουάριο του 2004,  όσο και ως Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, από τον Ο.Η.Ε, στη Συνέλευσή του κατά την 1η  Νοεμβρίου 2005.

Σκοπός των εκδηλώσεων στο Σχολείο μας ήταν η ενημέρωση, αλλά συνάμα και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.

Αφού αναγνώστηκε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Διευθυντής του Σχολείου μας, κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  πήρε το λόγο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης, εγείροντας με αυτό τον τρόπο, σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία,  όπως  αυτό του ρατσισμού, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στις σύγχρονες κοινωνίες, της ρητορικής του μίσους αλλά και του αντισημιτισμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ολοκαύτωμα: η ρατσιστική θηριωδία των Ναζί», το οποίο στάθηκε αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση, ενώ μετά το πέρας αυτής, το θερμό χειροκρότημα των μαθητών, απέδειξε για μια ακόμα φορά την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς γύρω από ηθικά ζητήματα  που παρουσιάζονταν στο εν λόγω ντοκιμαντέρ.

 

 

 

 

«Δεν ξεχνώ».  Μια φράση που στη συνείδηση των περισσοτέρων συνδέεται με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο  το 1974 και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν. Κάλλιστα όμως, θα  μπορούσε να ταυτιστεί και με την άνευ προηγουμένου γενοκτονία των Εβραίων, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 6 εκατομμύρια περίπου ψυχές. Και όμως, μια από αυτές τις ψυχές, κατάφερε να ξεφύγει από την αδυσώπητη μανία του ναζιστικού καθεστώτος.

Πρόκειται για την Εβραία, Ναχμία Μπέρρυ, συγγραφέα του βιβλίου, «Κραυγή Για Το Αύριο», η οποία περιγράφει με τρόπο συγκλονιστικό όλα όσα βίωσε κατά το διάστημα εγκλεισμού της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει κανείς να διαβάσει, αποτίοντας με αυτό τον τρόπο, ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της ασύλληπτης, από τον κοινό νου, θηριωδίας που συντελέστηκε.

  

Γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε….