Συμμετοχή της Σχολής μας στις διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.

Diimerida sti Rizareio

Τα βήματα του Αγίου Νεκταρίου στη Φθιωτική Γη

Ένας από τους τόπους στους οποίους αγωνίσθηκε τον αγώνα τον καλόν ως καλός ποιμήν, υπέρ του ποιμνίου, ο Άγιος Νεκτάριος, υπήρξε και η γη της Φθιώτιδος, η οποία δέχθηκε την ευλογημένη παρουσία του από τον Αύγουστο του 1893 έως τον Μάρτιο του 1894, οπότε και άνοιξε μπροστά του νέο στάδιον αρετών, η Διεύθυνση της Ριζαρείου Σχολής. Στις εργασίες της διημερίδας, 7-8 Μαΐου 2022, παρουσιάσθηκαν από ομάδα μαθητών του Σχολείου μας στιγμιότυπα από την πορεία και το έργο του Αγίου στην περιοχή της Λαμίας.

Ομιλίες μαθητών

Η παραμονή του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα

Όταν ο Άγιος Νεκτάριος μετατέθηκε στη Λαμία, ενοικίασε ένα δωμάτιο στο σπίτι του υπαλλήλου Χαραλάμπους Σακκοπούλου επί της οδού Ησαΐα, στο κέντρο της πόλης, πλησίον των ιερών Ναών της Παναγίας Δεσποίνης και του Αγίου Νικολάου Μύρων, τότε Μητροπολιτικού Ναού της Λαμίας.

Κάνοντας μία παρένθεση αξίζει να αναφερθεί ότι ο Άγιος συνδέθηκε πνευματικά με την οικογένεια Σακκόπουλου. Αργότερα, μάλιστα, πήρε υπό την επίβλεψη του τον υιό της οικογένειας, τον μικρό τότε Κωστή Σακκόπουλο, ο οποίος κατέστη έμπιστος συμπαραστάτης και βοηθός στην μετέπειτα πορεία του Αγίου. Σημειωτέον ότι ο μικρός Κωνσταντίνος ακολούθησε τον Άγιο Νεκτάριο στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, όταν, αργότερα, ο Άγιος ανέλαβε καθήκοντα Σχολάρχη. Στη συνέχεια δε τον στήριξε αποφασιστικά στο έργο του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης. Έμεινε πιστός και αφοσιωμένος διά βίου στον Άγιο Νεκτάριο. Η αφοσίωσή του στον Άγιο συνεχίσθηκε ακόμη κει μετά το θάνατό του το 1948. Σύμφωνα με την επιθυμία του, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγινα, προκειμένου να βρίσκεται και μετά θάνατον κοντά στον προστάτη και αγαπημένο του πνευματικό πατέρα.

Μόλις ο Άγιος Νεκτάριος έφτασε στη Λαμία, ανέλαβε αμέσως το έργο του θείου κηρύγματος. Ήδη από την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου1893 ξεκίνησε τις ομιλίες από τον άμβωνα του ιερού ναού της Ευαγγελιστρίας Λαμίας.

Η τοπική εφημερίδα «Φωνή της Φθιώτιδας» αναφέρει ότι η τοποθέτηση στο νομό Φθιώτιδας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πενταπόλεωςκ. Νεκταρίου Κεφαλά, σε θέση Ιεροκήρυκα επικροτήθηκε από όλη την κοινωνίατης Φθιωτικής γης και οφείλουμε δημόσια να αναφέρουμε και να επαινέσουμε την λαμπρή και ορθή αυτή πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και του κυρίου επί των εκκλησιαστικών υπουργού. Και αυτό διότι είναι κάτοχος βαθειάς παιδείας και κοσμείται από πολλές αρετές. Δε γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει λίγους όμοιους Ιεράρχες να επιδείξει προς τον λαό. Ο ναός της Ευαγγελιστρίας στο παρελθόν κατά τις Κυριακές ήταν γεμάτος από εκκλησιαζόμενους και η θεία λειτουργία είχε κάτι το υψηλό και το επιβλητικό. Φαίνεται πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει σαν άριστος ιεράρχης στην χριστιανική και ηθική διάπλαση των ψυχών της Φθιωτικής εκκλησίας και όχι μόνο.

Η Επισκοπή Φθιώτιδας και Φωκίδας γεύθηκαν, λοιπόν, αμέσως τους πνευματικούς χυμούς από την δράση του νέου ιεροκήρυκα, ο οποίος, μέσα στον χειμώνα, άρχισε τις περιοδείες του στην Αταλάντη, στον Δομοκό, στην Άμφισσα, στο Γαλαξίδι και στα χωριά της Λαμίας.

Στο διάστημα αυτό εξεφώνησε πολλές ομιλίες από τις οποίες διεσώθησαν, δυστυχώς, μόνο οι εξής δύο: α)Λόγος περί εφήβων και β)Λόγος περί αυτοχειρίας. Την πρώτη ομιλία εξεφώνησε στους μαθητές του Γυμνασίου Λαμίας στις 8 Νοεμβρίου 1893 και την δεύτερη στις 20 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου.

Όμως, ο πόθος και ο ζήλος του για το θείο κήρυγμα και την πνευματική στήριξη των πιστών, τον έκαναν να μην υπολογίζει την σωματική κόπωση, τις αποστάσεις και το ασθενές της ανθρώπινης φύσεως. Έτσι, μετά από μια μακρά περιοδεία του στην Φωκίδα, αρρώστησε βαριά με υψηλό πυρετό και αναγκάσθηκε να μείνει πολλές ημέρες κλινήρης, διακονούμενος από την ευσεβή οικογένεια Σακκοπούλου.

Μετά τον κλονισμό της υγείας του, κλονισμός ο οποίος καθιστούσε την παραμονή του στην Φθιώτιδα προβληματική, με πρόταση πάλι του Μητροπολίτου Αθηνών Γερμανού και του πρώην υπουργού Αθανασίου Ευταξία, ανέλαβε διευθυντής της περιώνυμης Ριζαρείου Σχολής. Έτσι, την 7η Μαρτίου 1894, ανεχώρησε για Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Προ της αναχώρησής του εξεφώνησε έναν συγκινητικό αποχαιρετιστήριο λόγο, ενώ ο φθιωτικός λαός τον προέπεμψε πανδήμως ως το λιμάνι της Στυλίδος, από όπου θα έπαιρνε το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

Τελικά στη Λαμία ο Άγιος έμεινε μόνο έξι μήνες: από τον Οκτώβριο του 1893 έως τον Μάρτιο του 1894. Ο λαός της Φθιώτιδας έχασε ένα σημαντικό ιεράρχη, ευλογημένο από τον Θεό, ικανότατο στο θείο κήρυγμα, εφ’ όσον η σοβαρή ασθένεια τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τον ευλογημένο τόπο της Φθιώτιδας, προκειμένου να υπηρετήσει την Εκκλησία και τον λαό του Θεού από άλλο μετερίζι.

Παρουσίαση

Βίντεο

Αναμνηστικά

Φωτογραφίες