Το Σχολείο μας συμμετείχε και στις φετεινές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Eortasmos Agiou Louka 2021

Εορτασμός Αγίου και Ευαγγελιστή Λουκά στην πόλη της Λαμίας

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος, στις 18 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του Πολιούχου και Ελευθερωτή της Λαμίας. Η συγκίνηση όλων των συμπολιτών μας ήταν έκδηλη, καθώς η εορτή του Πολιούχου της πόλης μας συμπίπτει με την Απελευθέρωση της Λαμίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τη σωτηρία της από καταστροφή κατά την αποχώρηση των κατακτητών. Ένα ακόμα θαύμα του Προστάτη της πόλης μας!

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Παράλληλα, γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά Της (μία από αυτές υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα), καθώς και εικόνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού σε πολλές χώρες. Συνέγραψε το Τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις Πράξεις των Αποστόλων.

Η μεγάλη αυτή χριστιανική προσωπικότητα λαμπρύνει τη ζωή όλων των κατοίκων της Λαμίας. Το Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας τιμά τη ζωή και το έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πρωτοστατούν στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Δήμο μας.

Ο φετινός Εορτασμός, μάλιστα, χαρακτηρίσθηκε από ξεχωριστή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, με πάνδημη συμμετοχή του λαού και με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο πήραν μέρος οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα και τον Θείο Λόγο, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τυγχάνει απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, παλαιός εκπαιδευτικός της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, και ασφαλώς ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ευχόμαστε ο Ευαγγελιστής Λουκάς να μεσιτεύει προς Κύριον υπέρ της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, ομού με τις μεσιτείες των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Σχολείου μας!

Ἀπολυτίκιον

Λουκᾶν τὸν θεηγόρον καὶ τοῦ Παύλου συνέκδημον καὶ Εὐαγγελίου τοῦ τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, ἐν ὕμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ὡς ἄξιον ἐργάτην τοῦ Χριστοῦ. Τῷ φωτι γὰρ τοῦ Κυρίου καταυγασθεὶς μετέδωκε φῶς τῷ κόσμῳ. Γράψας τὰς θαυμαστὰς παραβολάς, σύστασιν ἐκκλησίας τε τῇ ἐπελεύσει τοῦ πνεύματος ἱστορησάμενος.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων