Συμμετοχή του Εκκλησιατικού Σχολείου Λαμίας στο πρόγραμμα Χρηματοπιστωτικού Γραμματισμού "Banking 101".

Banking

Γίναμε …τραπεζίτες!
Συμμετοχή στο πρόγραμμα Χρηματοπιστωτικού Γραμματισμού "Banking 101"

Σε συνέχεια των ποικίλων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας, οι μαθητές της Α´ Λυκείου παρακολούθησαν, από 18 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οικονομικού αναλφαβητισμού, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, βιωματικού χαρακτήρα, πρόγραμμα Χρηματοπιστωτικού Γραμματισμού, όπου είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να σκεφθούν σαν σύγχρονοι τραπεζίτες, λαμβάνοντας οικονομικές αποφάσεις βάσει σεναρίων, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε εικονικές προσομοιώσεις τραπεζικών συναλλαγών!

Πρόκειται για το 4ωρης διάρκειας πρόγραμμα «Banking 101», που υλοποιεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «E square project» (Economic Education project), με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση πρακτικών της σύγχρονης ηλεκτρονικής τραπεζικής, η σωστή χρήση του πλαστικού χρήματος και γενικά η απόκτηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα των συναλλαγών, δεξιότητες τις οποίες καθιστά απαραίτητες η ραγδαία μεταβολή της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες συνθήκες και αναγκαιότητες στην εποχή της πανδημίας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της εκπαιδευτικού Οικονομολόγου (κλ.ΠΕ80) του Σχολείου μας κ. Μαρίας Αγγελογιάννη, με την τεχνική υποστήριξη του συναδέλφου κ. Ηλία Μιχαλίτση, κλ.ΠΕ03.

Κατά την ροή του προγράμματος, οι μαθητές:

  • 1η μέρα – Έμαθαν για τη έννοια και τη λειτουργία του χρήματος, ενημερώθηκαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, γνωρίσαν τα είδη των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και τα είδη και τα χαρακτηριστικά των τραπεζικών καρτών.

  • 2η μέρα – Έμαθαν για την λειτουργία του επιτοκίου, για τον ανατοκισμό (απλό και σύνθετο) και για το πώς αυτό συμβάλλει στην διαχείριση των χρημάτων των καταναλωτών, είτε αφορά τα δάνεια είτε τις καταθέσεις.

  • 3η μέρα – Χρησιμοποίησαν εικονική πλατφόρμα e-banking, ειδικά σχεδιασμένη για προσομοίωση. Πραγματοποίησαν μεταφορές χρημάτων εντός τράπεζας, εκτός τράπεζας, στο εξωτερικό, και πλήρωσαν λογαριασμούς. Έμαθαν για τις χρεώσεις των τραπεζών και την χρήση της ισοτιμίας των νομισμάτων.

  • 4η μέρα – Ανέλαβαν ρόλο τραπεζιτών! Αφού ενημερώθηκαν για τα είδη των δανείων και τις βασικές αρχές έγκρισής τους από τις τράπεζες, κλήθηκαν να αποφασίσουν τα ίδια και να εγκρίνουν εικονικές αιτήσεις δανείων, επιχειρηματολογώντας σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών.

Η δράση ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι ομόφωνα αναγνώρισαν πως το πρόγραμμα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής τους σκέψης, αφού απέκτησαν χρήσιμες δεξιότητες τις οποίες σίγουρα θα αξιοποιήσουν στη μετέπειτα ζωή τους!

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της δράσης και τους ευχόμαστε, μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, να συνεχίσουν δυναμικά το ξεχωριστό και σημαντικό τους έργο!

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}