Δράση του Σχολείου μας στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2021.

Genoktonia Pontion

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε γράψει, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μαρτυρικό Πόντο, σχέση η οποία σφυρηλατείται έτι περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια. Η αρχή αυτής της γνωριμίας, αυτής της σχέσης, έγινε κατά το σχολικό έτος 2015-2016, όταν η Γ´ τάξη του Λυκείου μας πραγματοποίησε την πολυήμερη εκπαιδευτική της επίσκεψη/προσκύνημα στα αιματοποτισμένα χώματα του πολύπαθου Πόντου. Από τότε και έπειτα, σχεδόν κάθε χρόνο, ο Πόντος απασχολεί τους μαθητές μας με ποικίλες αφορμές, όπως συμμετοχές σε σχετικούς διαγωνισμούς –και μάλιστα βραβευμένες– κλπ.

Φέτος, λοιπόν, το Σχολείο μας αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο των μαθημάτων. Η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης θα πρέπει να αποτελεί πάντα μία από τις προτεραιότητες των σχολείων μας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Γενοκτονία των Ποντίων έχει επίσημα αναγνωρισθεί από την Βουλή των Ελλήνων εδώ και χρόνια. Έτσι, την 19η Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής μας, οι μαθητές μας του Γυμνασίου παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, ενώ προβλήθηκε και παρουσίαση (power point) με στιγμιότυπα από την προαναφερθείσα εκδρομή των αποφοίτων μας του έτους 2016. Την επόμενη ώρα πήραν σειρά οι μαθητές του Λυκείου μας, στους οποίους, μάλιστα, αναγνώσθηκαν και σχετικά αποσπάσματα από τις βιογραφικές αναμνήσεις του αειμνήστου Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου Φιλιππίδη, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια της Γενοκτονίας, μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας!

Παρουσιάσεις

Βίντεο