Θρησκευτική πανήγυρις στις 25-26 Νοεμβρίου 2020, στη μνήμη των Αγίων Αικατερίνης και Στυλιανού προστατών του Σχολείου.

Thriskevtiki Panigyris

Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης και Αγίου Στυλιανού, προστατών αγίων
του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας

Η εκατόχρονη Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας γνωρίζει καλά ότι κατά την μακρά πορεία της ο άγιος Στυλιανός ο Παφλαγών, στον οποίο τιμάται το Παρεκκλήσιό μας, καθώς και η Αγία Αικατερίνη, έχουν υπάρξει ακαταμάχητοι φρουροί και φύλακες ολόκληρης της σχολικής της κοινότητος, αποδεικνύοντας ανίσχυρο άθυρμα κάθε δόλιο επίβουλο. Έτσι, το Σχολείο μας φροντίζει να τελεί όσο αρτιότερα μπορεί το πανηγύρι τους, προσφέροντάς τους πενιχρό αντίδωρο των ευεργεσιών τους. Κάθε χρόνο λοιπόν, σύμπασα η σχολική μας κοινότητα, η εν όπλοις και η εν εφεδρεία, αλλά και ο φθιωτικός λαός με την πάνδημη συμμετοχή του, προσκυνούν τη χάρη τους.

Φέτος, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες περιστάσεις εξ αιτίας της πανδημίας, οι συνθήκες απαίτησαν την σωματική αποστασιοποίησή μας. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, οι καρδιές όλων των μελών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας ενώθηκαν, προκειμένου να εορτάσουμε, να τιμήσουμε και φέτος τη μνήμη των κραταιών Προστατών του Σχολείου μας, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, παράλληλα με τα διαδικτυακά μας μαθήματα και τηρουμένων όλων των υγειονομικών οδηγιών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, εορτή της Αγίας Αικατερίνης, πραγματοποιήθηκε, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Σχολείου μας, Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας από τον απόφοιτο του Σχολείου μας π. Χρήστο Καραγιάννη, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Μαγνησίας, του ενοριακού μας ναού. Έψαλε ο κ. Αργύριος Βλάχος, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Λουκά, πολιούχου της πόλης μας, αναπληρωτής εκπαιδευτικός Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου μας, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021 και απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, εορτή του Αγίου Στυλιανού, στον οποίο τιμάται ο ναός μας, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και πάλι από τον π. Χρήστο Καραγιάννη. Τον σεμνό εορτασμό τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Ανδρέας Ιωακείμ, Διευθυντής του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και παλαιός εκπαιδευτικός του Σχολείου μας, ο οποίος έψαλε κατά τη Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας, τελέσθηκε καθηκόντως, όπως κάθε χρόνο, μνημόσυνο υπέρ των κτιτόρων του Ιερού μας Ναού, καθώς και των κοιμηθέντων εκπαιδευτικών και μαθητών της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Και βέβαια, για να ολοκληρώσουμε την τιμή προς τους Αγίους μας, έστω και υπ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ανήμερα της εορτής του Αγίου Στυλιανού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση με ευθύνη του κ. Κων/νου Μουστάκα, εκπαιδευτικού θεολόγου του Σχολείου μας, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Είθε οι άγρυπνοι Προστάτες του Σχολείου μας, Άγιοι Στυλιανός και Αικατερίνη, μαζί με τον Προστάτη της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης Άγιο Νεκτάριο, του οποίου την μνήμη επίσης τιμήσαμε καθηκόντως προ ημερών, να προστατεύουν το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας, το Σχολείο μας, από κάθε επίβουλο και να χαρίζουν υγεία σε όλους μας! Ευχόμαστε του χρόνου να επιτρέψουν οι συνθήκες να τιμήσουμε τους Αγίους μας με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όλοι μαζί, υγιείς, στο Ιερό Παρεκκλήσιό μας, με πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού!

Γένοιτο!

Απολυτίκιον του Αγίου Στυλιανού

Στήλη ἔμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς Ἐκκλησίας Στυλιανὲ ἀνεδείχθης μακάριε· ἀνατεθεὶς γὰρ Θεῷ ἐκ νεότητος κατοικητήριον ὤφθης τοῦ Πνεύματος. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Έτερον Απολυτίκιον του Αγίου Στυλιανού

Στήλη ἐμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς ἐκκλησίας, Στυλιανέ, ἀνεδείχθης, μακάριε. Τὸν γὰρ σὸν πλοῦτον σκορπίσας τοῖς πένησιν, ἐν οὐρανοῖς ἐκομίσω τὸν ἄφθαρτον, καὶ ἐγκρατείᾳ καὶ πόνοις, πανόλβιε, χάριν εἴληφας νηπίων προστάτης γενόμενος καὶ φύλαξ νεογνῶν ἀπροσμάχητος.

Φωτογραφίες

Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης
Εικόνα {{$index + 1}}
Εορτασμός Αγίου Στυλιανού
Εικόνα {{$index + 1}}