Στις 27 Ιανουαρίου 2021, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας τίμησε την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Mnimi Olokavtomatos

Εκδηλώσεις – Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας τιμώντας τα θύματα της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις – δράσεις Μνήμης, σύμφωνα, βέβαια, με τα περιοριστικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Covid-19». Την επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας, κ. Μαγδαληνή Κέππα.

Όπως είναι γνωστό, καθώς έπεφτε η αυλαία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 27 Ιανουαρίου 1945, και ενώ τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθέρωναν το στρατόπεδο του Άουσβιτς, ανακάλυψαν την ύπαρξη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην εικοστή Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση «Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).

Παράλληλα, για να μην ξεχαστεί ποτέ η θηριωδία του Ολοκαυτώματος και για να αξιοποιηθούν τα ιστορικά διδάγματά του στην πρόληψη μελλοντικών πράξεων γενοκτονίας, η Βουλή των Ελλήνων με την 3218/2004 ομόφωνη απόφασή της, τον Ιανουάριο του 2004, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ταυτόχρονα, και ο ΟΗΕ, στη Συνέλευσή του κατά την 1/11/2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Σκοπός των εκδηλώσεων στο Σχολείο μας ήταν η ενημέρωση, αλλά και συνάμα η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.

Πρέπει να αποτρέψουμε να επαναληφθούν παρόμοιες φρικαλεότητες. Οι άνθρωποι πρέπει να ενώνονται τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος. Όταν κινδυνεύει μία ομάδα, κινδυνεύουμε όλοι μας.

Olga Lengyel (φυλακισμένη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς)

Βίντεο

Παρουσίαση

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}