Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή μας με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Εκδηλώσεις-δράσεις για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης της Σχολικής Ημέρας Μνήμης και Τιμής για την ενημέρωση των μαθητών και ευρύτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς συμπληρώνονται φέτος 2500 χρόνια από το ανυπέρβλητο αυτό ιστορικό γεγονός, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 δράσεις-συζητήσεις στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τηρουμένων των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19.

Προβλήθηκαν σχετικές ενημερωτικές παρουσιάσεις, καθώς και συναφές βίντεο. Την επιμέλεια των δράσεων είχε η κ. Παρασκευή Κορμάζου, φιλόλογος του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

Στόχος των δράσεων ήταν η ανάδειξη όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στον μεγαλειώδη θρίαμβο των Ελλήνων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και, επιπροσθέτως, η συνειδητοποίηση της σημασίας της Ναυμαχίας για τον Ελληνικό κόσμο, αλλά και τον ευρύτερο δυτικό κόσμο.

Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε,
ἐλευθεροῦτε πατρίδ', ελευθεροῦτε δὲ
παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη,
θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπέρ πάντων ὁ αγών.
Πέρσαι, Αισχύλου, στ. 396-399

«Εμπρός, παιδιά των Ελλήνων,
λευτερώστε πατρίδα, τέκνα και γυναίκες,
των θεών τα ιερά, τους τάφους των προγόνων,
τώρα θα πολεμήσετε για όλα»
Μτφρ. Τ. Ρούσσος

(Ο σεμνός παιάνας που τραγουδούσαν οι Έλληνες, με αντρειωμένη καρδιά και υπό τον ήχο της σάλπιγγας, όταν ορμούσαν εναντίον των Περσών, στα νερά της Σαλαμίνας.)

Βίντεο

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}