Αγιασμός που τελέστηκε στο σχολείο μας τη Δευτέρα 14-09-2020, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020-21.

Αγιασμός στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας

Μέσα σε μία ατμόσφαιρα συγκίνησης, προσμονής και ελπίδας την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, την ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τελέστηκε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας ο καθιερωμένος Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος 2020-2021.

Η συγκεκριμένη ημέρα χαρακτηρίζεται, όπως κάθε χρόνο, από την απαρχή νέων ονείρων, στόχων και προσπαθειών για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας φέτος, όμως, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας ξεχωριστής χρονιάς. Με χαρά το Σχολείο καλωσορίζει όλους τους καινούριους μας μαθητές και για πρώτη φορά υποδέχεται και μαθήτριες. Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε και τη βελτίωση των χώρων του Σχολείου μας, με την ανακαίνιση, κυρίως, των αιθουσών διδασκαλίας και των χώρων υγιεινής.

Τον Αγιασμό στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας τέλεσε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, στον οποίο οφείλουμε να εκφράσουμε τις ολόθερμες ευχαριστίες μας για την αμέριστη αρωγή του στη λειτουργία του Σχολείου μας. Με τη βοήθεια και τη συμπαράστασή του έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη καθοριστικά έργα υποδομής για το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας. Επίσης, με προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας, οι μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Λαμίας από φέτος έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν ΔΩΡΕΑΝ στη Σχολή Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας «Ρωμανός ο Μελωδός».

Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος μας επεφύλασσε και μία επιπρόσθετη, ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στο τέλος του Αγιασμού. Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σήμερα στη Σχολή μας, για τον διπλασιασμό του αριθμού των μαθητών τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς και για την εγγραφή μαθητριών. Και αφήνοντας τα πολύ ευχάριστα για το τέλος, ανακοίνωσε στη σχολική μας κοινότητα ότι, με προσωπική του μέριμνα και χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ιεράς Μητροπόλεως, θα διατεθεί ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό ως κίνητρο και ως επιβράβευση στους μαθητές μας που θα πρωτεύσουν κατά τη διάρκεια του αρχομένου σχολικού έτους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο τέλος κάθε τετραμήνου θα λαμβάνουν ένα χρηματικό έπαθλο οι τρεις πρώτοι σε επίδοση μαθητές από κάθε τάξη. Χρηματικό έπαθλο θα λαμβάνουν επίσης στο τέλος της χρονιάς όλοι οι μαθητές που θα συγκεντρώσουν βαθμολογία πάνω από δεκαεπτά και μισό (17,5). Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το συνολικό χρηματικό ποσό, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει από χορηγία, μετράται με πενταψήφιο αριθμό, σκορπίζοντας χαμόγελα χαράς και ελπίδας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Πραγματικά, νιώθουμε ιδιαίτερα ευλογημένοι, διότι την Μητρόπολή μας διαποιμαίνει ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Συμεών, ο οποίος με την παρουσία του, από την πρώτη στιγμή, στη Φθιωτική γη προσφέρει στο Σχολείο μας απλόχερα τη στήριξή του. «Ιλαρόν δότην αγαπά ο Θεός»! Τον ευχαριστούμε ολόψυχα και του ευχόμαστε να έχει υγεία κατ΄ άμφω και δύναμη, προκειμένου να οιακοστροφεί θεοφιλώς την ιστορική Μητρόπολη της Ρούμελης, την Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος!

Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη μας, έλαβαν τον λόγο πολλοί από τους επισήμους, εκφράζοντας τη χαρά τους για την παρουσία τους στη Σχολή και την συμπαράστασή τους στο εκατόχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, που τιμά την πόλη μας και ολόκληρη τη Ρούμελη. Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, θεολόγος. Εξέφρασε τη χαρά του για την σημερινή ημέρα, για την έργω γενναιοδωρία του κ. Συμεών, για την ανακαινιστική πνοή που είναι ορατή σε όλους τους χώρους του Σχολείου, για τον διπλασιασμό του αριθμού των μαθητών μας. Τελειώνοντας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του, ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τον Αγιασμό του νέου σχολικού έτους στη Σχολή μας.

Τον Αγιασμό του Σχολείου μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, απόφοιτος του Σχολείου μας, εκπροσωπώντας τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, η πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ελένη Μακρή–Θεοδώρου. Επίσης, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην έγκριση πίστωσης για την κατασκευή περίφραξης του Σχολείου μας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στ. Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων κ. Αμαλία Ποντίκα, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Απασχόλησης, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Παναγιώτης Φώσκολος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για την Παιδεία, Καινοτομία και Δια Βίου Μάθηση κ. Αθανάσιος Παπαχρήστου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για τη λειτουργία της Δημοτικής Φιλαρμονικής κ. Δημήτριος Αργυρίου, η Δημοτική Σύμβουλος Μόρφω Ρουποτιά, η τοπική Σύμβουλος Βασιλική Κατόπη. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδας κ. Ανδρέας Ιωακείμ. Παρόντες στο αγιασμός, όπως κάθε φορά ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, καθώς και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, οι οποίοι τυγχάνουν απόφοιτοι του Σχολείου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Αγιασμού τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid 19. Είθε το φετινό σχολικό έτος να είναι για όλους μας δημιουργικό και γεμάτο επιτυχίες!

Δηλώσεις επισήμων

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος
κ. Συμεών

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
κ. Φάνης Σπανός

Δήμαρχος Λαμιέων
κ. Θύμιος Καραΐσκος

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης
Στ. Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα

Διευθυντής της ΔΔΕ Φθιώτιδας
κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

Διευθυντής της Σχολής μας
κ. Ιωάννης Ζαχαράκης

Φωτογραφίες