Το Σχολείο μας συμμετείχε και στις φετεινές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.

Εορτή του Πολιούχου της πόλης μας, Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή!

Οι μαθητές του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Λαμίας τηρώντας την παράδοση, συμμετείχαν και φέτος με ιδιαίτερη χαρά στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της Λαμίας Αγίου Λουκά. Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ι.Μ. Φθιώτιδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, παρακολούθησε με συγκίνηση και ευλάβεια πλήθος πιστών. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου μέσω των οδών Κοραή και Σκληβανιώτη ως τον Μητροπολιτικό Ναό επί της πλατείας Ελευθερίας.

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη. Πίστεψε νωρίς στον Χριστό κι αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του Ευαγγελίου. Έγινε στενός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου, ο οποίος τον ονομάζει και «ιατρό αγαπητό». Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε για πρώτη φορά την Παναγία με τον Χριστό ως τριετές παιδίο στην αγκαλιά της (τύπος της Οδηγήτριας), ενόσω αυτή ζούσε. Η Θεοτόκος όταν είδε την εν λόγω εικόνα της ευχαριστήθηκε πολύ και την ευλόγησε λέγοντας: «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος είη δι’ εμού μετ’ αυτής (: Η χάρη του Χριστού να υπάρχει μέσω της μορφής μου σ’ αυτήν την εικόνα)».

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πριν από 75 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ημέρα της εορτής του Αγίου Λουκά, η Λαμία απελευθερώθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα, χωρίς να υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, όπως σχεδίαζαν οι Γερμανοί κατακτητές. Η σύμπτωση αυτή δεν θεωρήθηκε τυχαία και το γεγονός αποδόθηκε στη συμβολή του Αγίου Λουκά, τον οποίο η πόλη εόρταζε εκείνη την ημέρα. Έτσι καθιερώθηκε να τιμάται ως Πολιούχος και Προστάτης κραταιός της πόλης της Λαμίας. Οι Λαμιώτες, ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο Λουκά, ανήγειραν, πλησίον του μικρού ναού στον ομώνυμο λόφο, περικαλλή ιερό ναό για να τιμάται εσαεί η μνήμη του και να θυμούνται οι επόμενες γενιές τις ευεργεσίες του προς την πόλη της Λαμίας.

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας, η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, τιμά τη ζωή και το έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και κάθε χρόνο οι μαθητές μας συμμετέχουν με θέρμη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον Δήμο Λαμιέων.

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}

Περισσότερα: Ι.Μ. Φθιώτιδας  και lamiareport.gr