Αλεξάνδρα Βαμβακά: Μια πηγή ήθους και γνώσης για τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

Alexandra Vamvaka

Αλεξάνδρα Βαμβακά: Μια πηγή ήθους και γνώσης για τους μαθητές της

Την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας η τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο Σεβασμιώτατος έχει καθιερώσει από το σχολικό έτος 2020 – 2021 την υλική ενίσχυση των μαθητών δίνοντας τους ένα επιπλέον κίνητρο να επιδιώξουν την Αριστεία.

Πέραν όμως από αυτό το γεγονός οι μαθητές, κατά τη διάρκεια του κεράσματος στην αίθουσα τελετών του σχολείου, έκαναν μια αντίστροφη κίνηση. Βράβευσαν με τη σειρά τους τη φιλόλογο τους Αλεξάνδρα Βαμβακά, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με το ιστορικό σχολείο της Λαμίας. Για τριανταπέντε χρόνια προσφέρει τις άοκνες υπηρεσίες της προς την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την αγάπη της προς τους εκατοντάδες μαθητές της. Όμως, κάποια στιγμή, όλα τα όμορφα ταξίδια τελειώνουν. Έτσι και το ταξίδι της κ. Βαμβακά στις σχολικές αίθουσες φέτος θα λάβει τέλος καθώς συνταξιοδοτείται. Ως ελάχιστο αντίδωρο για την προσφορά της οι τελευταίοι της μαθητές επέλεξαν να της απονείμουν μια πλακέτα στην οποία ήταν χαραγμένες οι αντιπροσωπευτικές λέξεις «Στην πολυαγαπημένη μας καθηγήτρια κ. Βαμβακά Αλεξάνδρα πηγή γνώσης και ήθους για εμάς».

Για πολλούς οι λέξεις αυτές μπορεί να φανούν μια απλή κίνηση εθιμοτυπίας. Για όσους όμως περάσαμε από τα δικά της χέρια, ξέρουμε ότι οι λέξεις αυτές αποτυπώνουν, με λακωνικό τρόπο, την πραγματικότητα. Απλή στους τρόπους, πάντα χαμογελαστή και με κινητήριο μοχλό την ενθάρρυνση του μαθητή κατάφερνε να κερδίσει και τον δυσκολότερο.

Η αγωγή και η παιδεία ανήκουν στα σύνθετα προβλήματα που καλείται να λύσει ο άνθρωπος. Η Αλεξάνδρα Βαμβακά έδινε την απάντηση σε αυτά τα προβλήματα με γνώμονα τον άνθρωπο που είχε απέναντί της, στον οποίο καλλιεργούσε το αίσθημα του αυτοσεβασμού μέσα από τα παραδείγματα και τις συμβουλές.

Η δουλειά για αυτήν δεν σταματούσε με τη λήξη των μαθημάτων, αλλά ήταν πολυποίκιλη. Μνημειώδες παραμένει μέχρι και σήμερα το έργο της «Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας, Αφιέρωμα - Λεύκωμα, 1923-2003», το οποίο συνέγραψε μαζί με τον αείμνηστο φιλόλογο Ανδρέα Κυριακίδη, μέσα στο οποίο σκιαγραφεί την συνεισφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας στην τοπική κοινωνία και την Εκκλησία γενικότερα.

Στη μακρά πορεία της βίωσε όλες τις αλλαγές που υπέστη το σχολείο, το οποίο σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης όλων των τομέων που απαρτίζουν μια σχολική μονάδα. Συνεργάστηκε με κεφάλαια της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης όπως τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Ζαχαράκη και τον επί σειρά ετών Σχολάρχη, Στυλιανό Μαστρογιάννη. Στον ακέραιο χαρακτήρα της, την ανιδιοτελή προσφορά, την συναδελφικότητα αλλά και την αγάπη για τους μαθητές της αναφέρθηκε στην σύντομη ομιλία του και ο νυν Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Ζαχαράκης αποχαιρετώντας συγκινημένος την επί σειρά ετών συνάδελφό του.

Η Αλεξάνδρα Βαμβακά μπορεί να αφήνει την ενεργό δράση αλλά για πάντα θα αποτελεί για εμάς πηγή γνώσης και ήθους γιατί, όπως μας έλεγε, η γνώση είναι ένα ταξίδι το οποίο δεν σταματά ποτέ.

Νικόλαος Ζαΐμης
Δημοσιογράφος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος» το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021.

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}