Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Σχολείου μας σε Μετέωρα – Τρίκαλα.

Εκπαιδευτική-προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα και την πόλη των Τρικάλων

Στις 17 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Τρίτη, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική-προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα και τα Τρίκαλα. Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο καθηγητής του Σχολείου μας κ. Βασίλειος Ζαλαώρας, μαθηματικός, και συνοδοί οι κ.κ. Ηλίας Μιχαλίτσης, μαθηματικός, και Μαρία Αγγελογιάννη, οικονομολόγος. Επίσης, στην εκδρομή συμμετείχαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Ζαχαράκης και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας κ.κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, θεολόγος, και Αθανασία Μιχαλού, πληροφορικής.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε από την φημισμένη σε όλο τον κόσμο καστροπολιτεία των Μετεώρων. Πρώτος σταθμός μας ήταν η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, ένα από τα έξι μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα. Περνώντας μια πεζογέφυρα μήκους 8 μέτρων βρεθήκαμε στην είσοδο του Μοναστηριού. Και ασφαλώς, ξεκινήσαμε το προσκύνημά μας από το Καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Μοναχή της συνοδείας μας ξενάγησε και αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης όλων των μονών των Μετεώρων. Όπως μας είπε, ο πρώτος που έχτισε μοναστήρι ήταν ένας φημισμένος μοναχός του Αγίου Όρους, ο Αθανάσιος, μετέπειτα γνωστός ως Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος έφθασε στα Μετέωρα και ίδρυσε, τον 14ο αιώνα, την πρώτη μονή πάνω σε βράχο που ονομαζόταν τότε Πλατύς Λίθος. Τον βράχο τον ονόμασε Μετέωρο επειδή έμοιαζε σαν να κρεμόταν μεταξύ ουρανού και γης με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα όλο το συγκρότημα των βράχων να ονομάζεται Μετέωρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιδρυτής των Μετεώρων, ο Άγιος Αθανάσιος, είναι συντοπίτης μας, με καταγωγή από την Υπάτη, και ανήκει στη χορεία των Φθιωτών Αγίων, τιμώμενος από την Μητρόπολή μας, η οποία εκζητεί και τις δικές του πρεσβείες προς Κύριον.

Στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται θησαυρισμένη και η θαυματουργός κάρα του Αγίου Χαραλάμπους την οποία προσκυνήσαμε. Στο νάρθηκα του ναού είδαμε τις τοιχογραφίες και μάθαμε τα μαρτύρια που υπέστησαν οι Άγιοι Χαράλαμπος και Στέφανος ο Πρωτομάρτυς. Μάλιστα, κατ’ ευτυχή συγκυρία, το προσκύνημά μας συνέπεσε με την παρουσία ενός αγιογράφου στο ναό ο οποίος αγιογραφούσε, εντυπωσιάζοντάς μας με την προσοχή και την επιμέλεια που επεδείκνυε στην εργασία του.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σκευοφυλάκιο της Μονής με τα σπάνια εκθέματα και έπειτα θαυμάσαμε την εξαιρετική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και την Καλαμπάκα. Πήραμε από μία μικρή ευλογία εκπαιδευτικοί και μαθητές από τη γερόντισσα του μοναστηριού και αναχωρήσαμε για τον δεύτερο προορισμό μας.

Πολύ σύντομα φτάσαμε στην ανδρική Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η οποία είναι και η πολυπληθέστερη μονή των Μετεώρων από μοναχούς. Ανεβήκαμε τα 195 σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν με άνεση και ασφάλεια στην κορυφή του βράχου πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το Μοναστήρι. Στο καθολικό μας ξενάγησε ο πατήρ Ιωάννης, απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Σχολείου Καρπενησίου, ο οποίος μας ερμήνευσε την αγιογραφία της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και της Τελικής Κρίσης των ανθρώπων. Πρώτος οικιστής του βράχου ήταν ο ιερομόναχος Βαρλαάμ, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο Μοναστήρι. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες. Κτίσθηκε μέσα σε 20 ημέρες, ύστερα από τον αυστηρό περιορισμό που έθεσε ο Τούρκος άρχοντας της περιοχής, αφού πρώτα οι μοναχοί είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα υλικά πάνω στον βράχο, σε χρονικό διάστημα 22 χρόνων. Κτήτορες του ναού είναι δύο αδέρφια από τα Ιωάννινα, ο Νεκτάριος και ο Θεοφάνης, τα λείψανα των οποίων διασώζονται στο μοναστήρι.

Ανάμεσα στα πολλά που είδαμε στη Μονή Βαρλαάμ, τους μαθητές μας εντυπωσίασε και ένα βαρέλι όπου αποθήκευαν κρασί συνολικού βάρους 12 τόνων. Και βέβαια είδαμε και το δίχτυ με το οποίο μοναχοί και προσκυνητές ανέβαιναν στη Μονή πριν λαξευτούν οι σκάλες που οδηγούν στην κορυφή. Αμέσως μετά ακολούθησε μια δεύτερη σύντομη ξενάγηση στο σκευοφυλάκιο όπου υπήρχαν σπάνιες εικόνες, άμφια και χειρόγραφα.

Τέλος, αναχωρήσαμε από τα Μετέωρα και κατευθυνθήκαμε στην πόλη των Τρικάλων όπου γευματίσαμε και καταλήξαμε στον πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό, τον Μύλο των ξωτικών.

Μετά και από αυτή την τελευταία περιήγηση, αναχωρήσαμε, χαρούμενοι για όσα είδαμε και μάθαμε, για την πόλη της Λαμίας όπου φτάσαμε αργά το βράδυ.

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}