Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Λάρισα στις 5 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Δευτέρα.

Διδακτική επίσκεψη στo Σχολείο 2ης Ευκαιρίας Φυλακών Λάρισας, τη Δημοτική Πινακοθήκη & την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018, το Σχολείο μας έζησε μια ξεχωριστή εμπειρία! Πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην όμορφη πόλη της Λάρισας.

Οι μαθητές του Λυκείου επισκέφθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των Φυλακών Λάρισας, στο οποίο ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του ημετέρου σχολείου κ. Δαλαμάγκας, είχε διδάξει για πέντε χρόνια. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι κρατούμενοι μάς επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον χώρο τους, όπου έγινε γνωριμία, ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών και των δύο σχολείων και ύστερα ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες και στα εικαστικά εργαστήρια με τα θαυμάσια έργα των τροφίμων της φυλακής. Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία δεν υπήρξε απλώς ενδιαφέρουσα, αλλά πραγματικά συγκλονιστική!

Παράλληλα, οι μαθητές του Γυμνασίου, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του Σχολείου μας φυσικά, επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα που ιδρύθηκε το 1983. Η υπεύθυνη της Πινακοθήκης μάς μίλησε για την τέχνη και τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και παρουσίασε σύντομα τα 150 έργα του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία αποτελούν μέρος της Συλλογής Γ.Ι.Κατσίγρα, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν που εκτίθενται στον χώρο αυτό.

Ακολούθησε η από κοινού -Γυμνάσιο και Λύκειο- επίσκεψη του Σχολείου μας στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, κληροδότημα του εθνικού μας ευεργέτη Γ. Αβέρωφ. Η Σχολή που ιδρύθηκε το 1901 σε έκταση 40 περίπου στρεμμάτων λειτουργεί από το 1911, ενώ τα 43 κτίριά της έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Όπως διαπιστώσαμε μετά από την ξενάγηση και την αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία και τους στόχους του ιδρύματος, η Σχολή αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Τελευταίος σταθμός της «εξόρμησής» μας στη θεσσαλική όμορη πόλη, υπήρξε το προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλείου Λάρισας που είναι αφιερωμένος στον Πολιούχο και προστάτη της πόλης Άγιο Αχίλλειο, τα λείψανα του οποίου βρίσκονται στον Ναό. Εκεί, στον λόφο του Φρουρίου, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, απολαύσαμε τη θέα προς το πάρκο του Αλκαζάρ και τον Πηνειό ποταμό που διασχίζει την πόλη και ύστερα περιηγηθήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο. Μετά τη μικρή ανάπαυλα για καφέ και «πρόχειρο» φαγητό, αναχωρήσαμε για Λαμία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές, επιστρέψαμε ανανεωμένοι και ευχαριστημένοι από τη Διδακτική Επίσκεψη, η οποία συνδύαζε τη βιωματική εμπειρία, τη γνώση, το προσκύνημα και την ευχάριστη συναναστροφή!

Φωτογραφίες