Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

       

          Ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», θέλοντας να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων με τον ν.2193/1994 καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και με τον ν.2193/1994, την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Σκοπός των εκδηλώσεων στο Σχολείο μας ήταν όχι μόνο η ενημέρωση, αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.

Αφού αναγνώστηκε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Γεωργίου Καλαντζή, ο Διευθυντής του Σχολείου μας, κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  πήρε το λόγο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη συστηματική δίωξη και τον αφανισμό των χριστιανικών πληθυσμών. Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε η εκπαιδευτικός κ.Ελένη Βούλγαρη, η οποία τόνισε τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική των Νεοτούρκων εφαρμόστηκε ενάντια στους Έλληνες του Πόντου, κάνοντας λόγο για τις αποτρόπαιες μεθόδους εξόντωσης του πληθυσμού, όπως ήταν οι «περίφημες» πορείες θανάτου και τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε προβολή, συναφούς με το θέμα, οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο στάθηκε αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, είναι ένα θέμα που αφορά και πρέπει να αφορά όλους μας.

«Την πατρίδαμ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ»(ποντιακό τραγούδι)

 

 

 ΒΙΝΤΕΟ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ