Εορτή της 25ης Μαρτίου

           Ημέρα των Ελλήνων η 25η Μαρτίου και απερίγραπτη χαρά πλημμυρίζει τις καρδιές όλων. Γιατί γιορτάζει η Παναγιά. Γιορτάζει και η πατρίδα. Την ιδιαίτερη αυτή ημέρα τίμησε, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο –Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης».  Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

              Συγκεκριμένα, η εορτή, την παρουσίαση της οποίας ανέλαβε η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Φωτεινή Ντερέ, περιελάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού  καθώς επίσης και απαγγελία  ποιημάτων. Από το αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου δε θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει η χορωδία του Σχολείου μας, η οποία ερμήνευσε, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Ανάργυρου Βλάχου, με εξαιρετικό τρόπο, τραγούδια της εποχής.

             Μετά  το πέρας της εορτής, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου μας, κ. Ιωάννης Ζαχαράκης ο οποίος συνεχάρη όλους, όσοι συμμετείχαν στην εορτή, την επιμέλεια της οποίας είχε η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας, κ. Ελένη Σταβάρα, φιλόλογος, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να πρωτοστατούν, ενώ το πιο θερμό χειροκρότημα, όπως ήταν αναμενόμενο, απέσπασε η χορωδία με το «μαέστρο» της. Αξίζει στο σημείο αυτό να γίνει ιδιαίτερη αναφορά και στους δύο μουσικούς του Ωδείου της Ι. Μ. Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός”, οι οποίοι πλαισίωσαν τη χορωδία του Σχολείου. Πρόκειται για τον κ. Μάρκο Πετράκη στα πλήκτρα και τον κ. Γιώργο Καφάση στο μπουζούκι.  

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές μας συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση της πόλης, τους οποίους συνόδευσε ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Παναγιώτης Μαλαμούσης ο οποίος αντικατέστησε την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας, κ. Βασιλική Χαΐλη, διότι λόγοι υγείας δεν της επέτρεψαν να παραστεί στην παρέλαση.

          Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και στους εκπαιδευτικούς για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων και ας μην ξεχνάμε ότι, σήμερα 200 περίπου χρόνια μετά την κήρυξη της επανάστασης, οφείλουμε να κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά σε όλους τους ήρωες του 1821 και  να υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας προσπαθώντας να αναμοχλεύσουμε την κληρονομιά μας,  να συνειδητοποιήσουμε το ιερό μας χρέος. Η Αγία Λαύρα έδωσε το σύνθημα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης. Ας συνεχίσουμε κι εμείς τους αγώνες των Κολοκοτρώνηδων και των Καραϊσκάκηδων όχι ενάντια στον τουρκικό ζυγό αυτή τη φορά αλλά ενάντια στην κρίση των ημερών μας που είναι ηθική και βαθιά πνευματική. Ας φροντίσουμε λοιπόν, να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας.

           Και κάτι ακόμη. Ας μη χάνουμε την ελπίδα μας. Ο Θεός δεν εγκαταλείπει το πλάσμα του και περιμένει από όλους τη μετάνοια και την επιστροφή. Ας ευχηθούμε ότι η ημέρα του Ευαγγελισμού που σήμερα τιμάμε και η Ανάσταση του Θεανθρώπου που σε λίγο προσδοκάμε, θα σημάνουν τον προάγγελο της Αναστάσεως του γένους των Ελλήνων.

Χρόνια Πολλά!

Η Ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρεις λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς.”

                                                                   Παλαιών Πατρών Γερμανός