Συμμετοχή του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας στον εορτασμό για τους Τρεις Ιεράρχες της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Treis Ierarches 2022

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου 2022
Συμμετοχή του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Με τη δέουσα κατάνυξη και λαμπρότητα το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, των Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος ο αφιερωμένος εορτασμός στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος είχε τριήμερη διάρκεια, με πρωτοβουλία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, ημέρα μνήμης του Οσίου Πατρός Εφραίμ του Σύρου, σύσσωμη η σχολική κοινότητα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Σχολείου, κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, και με τη συνοδεία της σημαίας του Σχολείου μας, μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Συμεών, και εορτάσθηκαν και τα ονομαστήρια του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της χορωδίας του Σχολείου μας συμμετείχαν μελωδικά στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ανάθεση από τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας της διακονίας του Θείου Λόγου στον Ιωάννη Ξηρομερίτη, μαθητή της Γ΄ Τάξης Λυκείου και σημαιοφόρο του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μάλιστα, προανήγγειλε και την χειροθεσία του μαθητή μας σε Αναγνώστη, γεγονός λίαν τιμητικό για το Σχολείο μας. Η χειροθεσία πραγματοποιήθηκε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2022, μέσα σε μία ιδιαιτέρως χαρμόσυνη ατμόσφαιρα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεχίσθηκαν και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας συμμετείχε στη Βράβευση των καθηγητών/-τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος, των οποίων οι μαθητές συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με θέμα «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα». Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας κ.κ. Ανάργυρος Βλάχος, Ζωή Καραμαλίγκα και Παρασκευή Κορμάζου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών επισφραγίσθηκαν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 με την τέλεση του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών μας και με την παρουσία της σημαίας του Σχολείου μας.

Για άλλη μία φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας για όλες τις εμπνευσμένες, ευλογημένες και τιμητικές δράσεις που καλλύνουν τον πνευματικό βίο του τόπου μας! Ευχόμαστε, μεσιτείαις των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, καθώς και των Αγίων της ημέρας, των Προστατών των Γραμμάτων, όλοι να πορευόμαστε στη ζωή μας πειθόμενοι τοις ρήμασι των Τριών Ιεραρχών.

Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών

Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιρρύτους ποταμούς τῆς σοφίας, τούς τήν κτίσιν πᾶσαν, θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν μέγαν καί τόν θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τήν γλῶτταν χρυσορρήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν˙ αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι ὑπέρ ἡμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}