Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας, την Τετάρτη 24-3-2021.

March 25, 1821

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Στις 24 Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας εορτάσαμε διαδικτυακά την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, που εφέτος συμπληρώνει 200 χρόνια. Διπλή γιορτή, αφού η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με τη χαρμόσυνη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίζεται με τον ευλογημένο αγώνα των Ελλήνων.

Την επιμέλεια της εορτής είχε η κ. Μαρία Αγγελογιάννη, εκπαιδευτικός, ΠΕ80, του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβε ο εκπαιδευτικός του Σχολείου μας κ. Ανάργυρος Βλάχος, μουσικός.

Η εορτή ξεκίνησε με ένα ταξίδι στο χρόνο παρακολουθώντας σχετικά βίντεο γύρω από το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο άναψε η φλόγα της επανάστασης, για να ξεσηκωθεί η επί 400 χρόνια αδούλωτη ελληνική ψυχή και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Η Εκκλησία, η καλλιέργεια της γλώσσας, της θρησκευτικής πίστης και της εθνικής συνείδησης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματολοί, οι Διαφωτιστές και οι Φιλικοί, οι Νεομάρτυρες και οι Εθνομάρτυρες, ήταν αυτοί που κράτησαν άσβεστη τη σπίθα της Λευτεριάς στους υπόδουλους Έλληνες.

Στη συνέχεια, ακολούθησε αναφορά στις εξεγέρσεις και στις κομβικές ιστορικές απελευθερωτικές μάχες των αγωνιστών του '21. Από την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία ως και την καθοριστικής σημασίας Ναυμαχία του Ναβαρίνου που οδήγησε τελικά στην παρέμβαση των συμμάχων και στην εκπλήρωση του ποθούμενου: την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την απελευθέρωση του Γένους και την εθνική ανεξαρτησία, παρότι οι πιθανότητες με βάση τη λογική έγερναν σαφώς υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά την παράθεση των ιστορικών στοιχείων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν μια ξεχωριστή ψηφιακή αφήγηση της Μελίνας Μποτέλη, δημιουργία της Χριστιανικής φοιτητικής Δράσης, του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ», για τη συμπλήρωση των 200ων χρόνων από την Επανάσταση. Εξιστόρηση που συγκίνησε και μας έκανε να συναισθανθούμε το «θαύμα του '21», τη θυσία όλων αυτών των επώνυμων, αλλά και των αφανών ηρώων της επανάστασης, για του «Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι μαθητές του Σχολείου μας, οι οποίοι, ο καθένας από τον υπολογιστή του λόγω των μέτρων για τον Covid-19 και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής, έψαλαν με όμορφο και συγκινητικό τρόπο εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια σχετικά με τη διπλή εορτή, ενώ ακούστηκε στο τέλος και ο Εθνικός μας Ύμνος!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο απολογιστικού χαρακτήρα, αφού πέρα από τον πανηγυρικό χαρακτήρα της φετινής εθνικής επετείου, χρειάστηκε να σταθούμε για μια στιγμή απέναντι στους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Μέσα από τη ματιά του σήμερα, με διάθεση αυτοκριτικής και αυτογνωσίας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Τα επιτεύγματά τους, αλλά και τα λάθη του παρελθόντος έχουν να μας διδάξουν πολλά.

Να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές τους, αγωνιστές και οραματιστές! Να είμαστε στο «Εμείς» και όχι στο «Εγώ»! Να ξεπερνάμε «εμφυλίους», διχόνοιες και αντιπαραθέσεις και να διασφαλίσουμε το, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κάλβο, «ύψιστο αγαθό», την Ελευθερία μας! Γένοιτο, μεσιτείαις της Παναγίας μας, της οποίας τον Ευαγγελισμό εορτάζουμε, καθώς και των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και κραταιών προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας!

Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία.

Ζήτω το Έθνος!

Βίντεο