Συμμετοχή της Σχολής μας στην εκδήλωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος με θέμα «Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Epeteiaki Ekdilosi

Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα
«Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας»

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, στις 6:00 μ.μ., παρουσιάστηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά η 11η Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας και εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος και τελεί υπό την ευλογία και την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την έμπνευση και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών. Επίσης, ο επετειακός αυτός εορτασμός εντάσσεται και στο πλαίσιο της εβδομάδας των Ιερατικών Κλήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς η Γ΄ Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια των Ιερατικών Κλήσεων μέσα στο περιβάλλον των Εκκλησιαστικών Σχολείων.

Ο εορτασμός περιέλαβε ομιλία της εριτίμου φιλολόγου και ποιήτριας κ. Ανδριοπούλου Γεωργίας, καθώς και τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Εκκλησιαστικού Σχολείου, με την παρουσίαση ενδεικτικών έργων και εκκλησιαστικών ύμνων, που εμψύχωσαν τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που τόνισαν την αξία της ελληνορθόδοξης εκπαίδευσης, αλλά και που συνεχίζουν να καθορίζουν και να εμπνέουν και τους σύγχρονους Έλληνες.

Κατά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας που προκαλείται από τον ιό Covid-19.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Διευθυντής του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας κ. Ζαχαράκης Ιωάννης, ενώ τον επετειακό αυτό εορτασμό παρουσίασε η εκπαιδευτικός του Σχολείου, φιλόλογος, κ. Κορμάζου Παρασκευή. Την επιμέλεια των ύμνων και των τραγουδιών είχε ο κ. Βλάχος Ανάργυρος, εκπαιδευτικός μουσικός του Σχολείου.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε από τον πατρικό λόγο και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος, κ.κ. Συμεών, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής και καθοδηγητής των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το επετειακό έτος 2021, για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ευχαριστούμε ολοκαρδίως, εκ μέρους ολόκληρης της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, πρωτίστως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών για την ευγενική συμπερίληψη του Σχολείου μας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και για την αμέριστη και άοκνη στήριξή του. Επίσης, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές του επετειακού αυτού εορτασμού και ιδίως την κ. Ανδριοπούλου Γεωργία για την κατατοπιστική και συνάμα πολυπρισματική παρουσίαση του ζητήματος της Ιερατικής Εκπαίδευσης κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

«Πρέπον και εύλογον είναι, χριστιανοί μου, καθώς μανθάνομεν από το Άγιον Ευαγγέλιον, από τας Θείας Γραφάς, να αρχίζωμεν την διδασκαλία μας από τον Θεόν και όταν τελειώσωμεν, να ευχαριστήσωμεν τον Θεόν.»

«Και πρέπει να στερεώνετε σχολεία ελληνικά, να φωτίζονται οι άνθρωποι· διατὶ το σχολείον ανοίγει την εκκλησίαν.»

Αποσπάσματα από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

———

Περισσότερα: Ι.Μ. Φθιώτιδος