Διάκριση μαθητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Λαμίας στον 1ο γύρο της «Οικονομικής Ολυμπιάδας».

Economics Olympiad

Διάκριση μαθητών στον 1ο γύρο της «Οικονομικής Ολυμπιάδας»

Με μεγάλη χαρά η σχολική μας κοινότητα ανακοινώνει την επιτυχία δύο μαθητών της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας στον 1ο γύρο της Οικονομικής Ολυμπιάδας, που διεξήχθη το διάστημα 8-12 Φεβρουαρίου 2021 και που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας.

Οι μαθητές της ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ΄ Λυκείου, Αριστείδης Αλεξόπουλος και Γιολάντα Χάνι, απάντησαν μέσω της ειδικής πλατφόρμας σε μια σειρά ερωτήσεων πάνω σε διάφορα θεματικά πεδία (οικονομικές έννοιες-αρχές, μικροοικονομικά, μακροοικονομικά, διεθνή οικονομικά, ειδήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική πολιτική, χρηματοπιστωτικά οικονομικά κ.α.). Συντονίστρια της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κα Αγγελογιάννη Μαρία, κλ. ΠΕ80.

Οι μαθητές μας επέτυχαν το απαιτούμενο σκορ και προκρίνονται στον περιφερειακό γύρο. Να σημειωθεί πως το σχολείο μας ήταν το μοναδικό σχολείο της Φθιώτιδας που διακρίθηκε και, επιπλέον, ένα από τα 3 σχολεία ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας!

Ο περιφερειακός γύρος προγραμματίζεται για τον Απρίλιο, όπου οι 299 μαθητές που προκρίθηκαν (το 27% του συνόλου των μαθητών που συμμετείχαν αρχικά στον διαγωνισμό) θα αναμετρηθούν, και από αυτούς μόνο οι 50 θα φτάσουν στον τελικό στην Αθήνα, όπου θα αναδειχθούν οι 5 μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για τη σημαντική επιτυχία τους και καλή επιτυχία στον περιφερειακό γύρο! Τους ευχόμαστε ολόψυχα πάντα να προσπαθούν και να πετυχαίνουν όλο και περισσότερους στόχους!

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο πεδίο των οικονομικών, προωθώντας τον Οικονομικό Αλφαβητισμό. Διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ φέτος διεξάγεται για πρώτη φορά σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Στην Επιστημονική Επιτροπή μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο οικονομικός τρόπος σκέψης είναι μια αναγνωρισμένη δεξιότητα, απαραίτητη σε όλους τους σύγχρονους πολίτες. Ο οικονομικός αλφαβητισμός επιτυγχάνεται μέσω της οικονομικής εκπαίδευσης και συμπεριλαμβάνεται στους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους πολλών χωρών.

Το «οικονομικά εγγράμματο» άτομο παίρνει πιο σωστές οικονομικές αποφάσεις, διαχειρίζεται καλύτερα τα οικονομικά και τα περιουσιακά του στοιχεία και απολαμβάνει ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσής. Ακόμη, φιλτράρει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα ΜΜΕ, κατανοεί τις πολιτικές που του προτείνουν, αντιλαμβάνεται καλύτερα τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, είναι λιγότερο ευάλωτο στο λαϊκισμό και συνεισφέρει αποτελεσματικότερα στα κοινά. Τέλος, είναι πιο προετοιμασμένο για ξαφνικά γεγονότα, όπως μια οικονομική κρίση.

Η ενθάρρυνση συμμετοχής σε τέτοιας φύσεως διαγωνισμούς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Τα οφέλη της ενασχόλησης με τα οικονομικά είναι πολλαπλά και προετοιμασία των μαθητών μπορεί να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό την απουσία αμιγώς οικονομικών μαθημάτων στις περισσότερες τάξεις της Δευτεροβάθμιας.

Results