Στις 27 Ιανουαρίου 2020, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας τίμησε την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Lyreio

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Η δράση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του θέματος στους μαθητές, διαβάστηκε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος το οποίο περιελάμβανε απόσπασμα από χειρόγραφο του Θεσσαλονικιού Μαρσέλ Νατζαρί, ενός από τους τελευταίους Έλληνες Εβραίους που εστάλησαν στο Άουσβιτς. Πρόκειται για μέρος επιστολής προς την οικογένειά του που γράφτηκε το φθινόπωρο του 1944, ανακαλύφθηκε το 1980 και μόλις το 2016 κατέστη δυνατό να διαβαστεί ολόκληρη. Ανήκει στους «κυλίνδρους του Άουσβιτς», δηλαδή στα πιο σημαντικά κείμενα μαρτυρίας για το Άουσβιτς. Στη συνέχεια προβλήθηκε στους μαθητές το ντοκιμαντέρ «Μία ιστορία της Θεσσαλονίκης: Οι Εβραίοι και το Ολοκαύτωμα» σκηνοθεσίας Κώστα Κατραντζή.

Οι Έλληνες, λαός που έχει ιδίαν πείραν του τι σημαίνει γενοκτονία εφ’ όσον είχε υποστεί γενοκτονίες πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν τους Έλληνες Εβραίους, με πρωτοστάτες τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ Αλεξόπουλο και άλλους, κληρικούς και λαϊκούς.