Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας, την Παρασκευή 23-3-2018.

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

Στις 23 Μαρτίου 2018, ημέρα Παρασκευή, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας, τίμησε με τη δέουσα λαμπρότητα τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου: τόσο την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Κάθε εθνική επέτειος είναι ώρα συλλογικής μνήμης ενός λαού. Όλοι μας φέραμε στη μνήμη μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους γνωστούς και αγνώστους πολεμιστές που αγωνίστηκαν σκληρά και θυσίασαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για να διώξουν από τα ιερά χώματα της πατρίδας μας τους κατακτητές και για να χαρίσουν σε εμάς το πιο πολύτιμο αγαθό για κάθε άνθρωπο, την ελευθερία. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα η Χριστιανοσύνη γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την υπόσχεση δηλαδή του Θεού ότι με τον ερχομό του Χριστού θα σωθεί ο κόσμος από την αμαρτία.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας. Οι μαθητές μας παρουσίασαν επίκαιρα ποιήματα και πεζά κείμενα, εμπνευσμένα από τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα τα θεατρικά που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν κομβικούς σταθμούς στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, οι μαθητές μας δήλωσαν με πανό το πάντα επίκαιρο μήνυμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, ο οποίος τόνισε την αξία του να «είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ». Η χορωδία μας στόλισε και λάμπρυνε με τις ψαλμωδίες και τα τραγούδια της τον εορτασμό αυτής της ημέρας. Η εκδήλωσή μας επισφραγίστηκε με ένα παλικαρίσιο χορευτικό των μαθητών μας, οι οποίοι με περισσή υπερηφάνεια χόρεψαν το γνωστό τσάμικο «Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά (Των Κολοκοτρωναίων)». Την επιμέλεια της γιορτής είχε η φιλόλογος του Σχολείου μας, κ. Κορμάζου Παρασκευή, ενώ υπεύθυνη για τη χορωδία μας ήταν η καθηγήτρια μουσικής κ. Γούση Βασιλική και υπεύθυνη για το χορευτικό η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Κουτσοχιώνη Χρύσα.

Χρειάζεται όλοι να αναλογιστούμε ότι ο αναμνηστικός χαρακτήρας των εθνικών εορτών πρέπει να πάρει τη σημασία του εφαλτηρίου για επαγρύπνηση και εγρήγορση και όχι μόνο της αναπόλησης. Είναι αναγκαίο η πράξη και όχι μονάχα ο λόγος να αποδίδει στο πνεύμα του αγώνα του΄21 την ουσιαστική του αξία.

Ας θυμόμαστε και εμείς τα λόγια που απηύθυνε ο Κωστής Παλαμάς στους Νεοέλληνες της Κατοχής:

«Μόνο έναν λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα,
Μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του '21!
»

Πρόγραμμα

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}