Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο μας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας. Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Οι εν λόγω δράσεις περιελάμβαναν σύντομη παρουσίαση της Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας, με στόχο την ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Επίσης παρουσιάστηκαν οι αρετές της Γλώσσας μας, η οποία κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην Ελληνική γράφτηκαν τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού, για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Οι μαθητές του Σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στον εορτασμό. Είχαν τη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ποικίλα λεξικά της Ελληνικής και άλλων γλωσσών από την πλούσια συλλογή που διαθέτει η βιβλιοθήκη του Σχολείου. Επίσης δημιούργησαν αφίσα με αποφθέγματα ελλήνων ποιητών εμπνευσμένα από τη Γλώσσα μας. Και βέβαια δε μας έλειψε το παιχνίδι. Πλοηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Θηβών (www.mthv.gr), όπου μέσω ενός ψηφιακού παιχνιδιού ανακαλύψαμε τις ελληνικές γραφές από τη Μυκηναϊκή ως τη Bυζαντινή. Το αφιέρωμά μας στην Ελληνική Γλώσσα έκλεισε με διαγωνισμό για τις γνώσεις μας στην Ελληνική Γλώσσα. Νικητής αναδείχθηκε ο Μανώλης Τραπελάς της Β' Γυμνασίου, που απέσπασε το χειροκρότημα των συμμαθητών του και παρέλαβε από το Διευθυντή του Σχολείου μας το έπαθλό του, ένα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι, Bαμβακά Αλεξάνδρα και Οικονόμου Αγγελική.

Φωτογραφίες