Θρησκευτική πανήγυρις στις 25-26 Νοεμβρίου 2021, στη μνήμη των Αγίων Αικατερίνης και Στυλιανού προστατών του Σχολείου.

Thriskevtiki Panigyris 2021

Εορτασμός των προστατών αγίων του Σχολείου μας, Αγίας Αικατερίνης και Αγίου Στυλιανού

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Εορτασμός των Προστατών Αγίων του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Στυλιανού, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2021 αντίστοιχα, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται για τη μη εξάπλωση της πανδημίας που προκαλείται από τον ιό Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η Θρησκευτική Πανήγυρις στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Σχολείου μας ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 με την τέλεση Πανηγυρικού Εσπερινού. Την ακολουθία τέλεσε ο απόφοιτος του Σχολείου μας π. Κων/νος Βάγιας, ενώ έψαλε ομάδα μαθητών του Σχολείου. Στη συνέχεια ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, την οποία τέλεσε ο επίσης απόφοιτος του Σχολείου μας, ο π. Δημήτριος Ατματζίδης, ενώ έψαλε ακόμη ένας απόφοιτος του Σχολείου, ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου της Ι. Μητροπόλεως Κασσανδρείας και καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Βασίλειος Χάδος μαζί με μαθητές και αποφοίτους της Σχολής.

Ακολούθως, την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Στυλιανού μετ’ Αρτοκλασίας. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας, που κήρυξε και τον θείο λόγο. Στην ακολουθία συμμετείχαν ο π. Χρήστος Καραγιάννης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας, καθώς και ο Ιερομόναχος της Ι. Μ. Αγάθωνος π. Ιερεμίας Ξαγάρας, απόφοιτοι του Σχολείου μας, ενώ έψαλαν οι παλαιοί απόφοιτοι της Σχολής κ. Βασίλειος Χήρας, Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου Λαμίας και κ. Γεώργιος Παλιούρας, Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Παγκρατίου Λαμίας και Πρόεδρος των Ιεροψαλτών της Ι. Μ. Φθιώτιδος μαζί με μαθητές και άλλους αποφοίτους της Σχολής μας.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ΄ Αρτοκλασίας προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Στυλιανού, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος, κ.κ. Συμεών, Προέδρου της Σχολικής Εφορείας της Εκκλησιαστικής μας Σχολής. Συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγάθωνος αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και ιερείς απόφοιτοι του Σχολείου, ενώ έψαλε ο κ. Ανάργυρος Βλάχος, απόφοιτος του Σχολείου μας, Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό του Πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Λουκά και καθηγητής του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» της Ι. Μ. Φθιώτιδος, καθώς και η εκπαιδευτικός Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου μας κ. Δέσποινα Καρρά, μαζί με μαθητές και αποφοίτους του Σχολείου. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας μνημόνευσε ιδιαιτέρως τους αποφοίτους της Σχολής, μεταξύ των οποίων και εκλεκτοί εν ενεργεία Μητροπολίτες, όπως οι Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας,  Δράμας κ.κ. Παύλος και  Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ στο τέλος τελέσθηκε και Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αρχιερέων, Ιερέων, Καθηγητών, μαθητών και πάντων των διακονησάντων στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, καθώς και  των διατελεσάντων μελών της Σχολικής Εφορείας, των κτιτόρων και πάντων των δωρητών του Ιερού μας Παρεκκλησίου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μ. Φθιώτιδος (89,4 Fm), παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο κ. Κων/νος Σταϊκούρας εκπροσωπώντας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, η Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Δήμητρα Τσιάκα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης. Παράλληλα ευχές εστάλησαν από τους Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα και Ιωάννη Σαρακιώτη.

Τέλος, με προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο Σχολάρχης και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ανέγνωσε την Απόφαση του Μητροπολίτη μας και Προέδρου της Σχολικής Εφορείας του Σχολείου, με την οποία διορίζεται ισόβιος Πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής Στήριξης και Συμπαράστασης των μαθητών της Εκκλησιαστικής  Εστίας Λαμίας, ο παλαιός απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, τ. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με τα άλλα έξι λαϊκά μέλη της Επιτροπής, θα φροντίζουν να καλύπτουν, κατά το δυνατό, κάθε υλική και οικονομική ανάγκη των μαθητών που διαμένουν στην Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία και θα συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στο έργο της Εστίας.

Η ημέρα, όμως, της εορτής του Αγίου μας υπήρξε φέτος ξεχωριστή και για δύο ακόμη λόγους.

Αυτή την ημέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Στυλιανού, ενθρονίσθηκε στο Κιλκίς ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τυγχάνει εκλεκτός απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Επίσης, το Εκκλησιαστικό μας Σχολείο επισκέφθηκε αυτή την χαρμόσυνη ημέρα, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και βέβαια, παλαιός Σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μια μικρή συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας, όπου προσφέρθηκε φιλόφρον κέρασμα προς όλους.

Εκπροσωπώντας τα συναισθήματα σύμπασας της σχολικής μας κοινότητας, εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και ευχόμαστε οι Άγιοι Νεκτάριος, Στυλιανός και Αικατερίνη, Προστάτες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, να προστατεύουν το Σχολείο μας και όλους τους πεφωτισμένους ανθρώπους που, ως πολύτιμοι αρωγοί, το στηρίζουν και το ενισχύουν!

Απολυτίκιον του Αγίου Στυλιανού

Στήλη ἔμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς Ἐκκλησίας Στυλιανὲ ἀνεδείχθης μακάριε· ἀνατεθεὶς γὰρ Θεῷ ἐκ νεότητος κατοικητήριον ὤφθης τοῦ Πνεύματος. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Έτερον Απολυτίκιον

Στήλη ἐμψυχος τῆς ἐγκρατείας, στῦλος ἄσειστος τῆς ἐκκλησίας, Στυλιανέ, ἀνεδείχθης, μακάριε. Τὸν γὰρ σὸν πλοῦτον σκορπίσας τοῖς πένησιν, ἐν οὐρανοῖς ἐκομίσω τὸν ἄφθαρτον, καὶ ἐγκρατείᾳ καὶ πόνοις, πανόλβιε, χάριν εἴληφας νηπίων προστάτης γενόμενος καὶ φύλαξ νεογνῶν ἀπροσμάχητος.

Φωτογραφίες

Εικόνα {{$index + 1}}