Θρησκευτική πανήγυρις στις 25-26 Νοεμβρίου 2019, στη μνήμη των Αγίων Αικατερίνης και Στυλιανού προστατών του Σχολείου.

Στου Σχολειού το πανηγύρι… 2019

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, μας αξίωσε ο Θεός, για μιαν ακόμη φορά, να γιορτάσουμε τον Άγιο Στυλιανό τον Παφλαγόνα, προστάτη των παίδων και Έφορο του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Και βέβαια, επειδή το Σχολείο μας τιμά υπερβαλλόντως και την Αγία Αικατερίνη, το πανηγύρι μας, όπως κάθε χρόνο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν διπλό, εφόσον οι γιορτές των δύο αγίων μας ακολουθούν η μία την άλλη.

Έτσι, το απόγευμα της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου 2019, τελέσθηκε, στο παρεκκλήσιο του Σχολείου μας, εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Καραγιάννη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενοριακού ναού της συνοικίας μας. Έψαλε ο λαμπαδάριος του Αγίου Νικολάου, παλαιού Μητροπολιτικού ναού της Λαμίας, κ. Χρήστος Οικονόμου, καθώς και μαθητές μας. Ανήμερα της εορτής, ημέρα Δευτέρα, τελέσθηκε, από τον ίδιο ιερέα, Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε σύμπασα η σχολική μας κοινότητα, καθώς και αρκετοί πιστοί της συνοικίας της Νέας Μαγνησίας. Έψαλε η χορωδία μας υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου μας καλλικελάδου κ. Βασιλικής Γούση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ξεκίνησε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Στυλιανού με τον πανηγυρικό εσπερινό, την αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Ζαφείρη, ενώ ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Εικόνων των προστατών μας Αγίων γύρω από το Σχολείο. Έψαλε ο λαμπαδάριος των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Παγκρατίου Λαμίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Παλιούρας, απόφοιτος της Σχολής. Στην ακολουθία του εσπερινού και στην πάνδημη λιτάνευση συμμετείχαν πολλοί ιερείς, απόφοιτοί μας, η σχολική μας κοινότητα, πλήθος πιστών τόσο από τη συνοικία της Νέας Μαγνησίας όσο και από την πόλη της Λαμίας, καθώς και αρκετοί λαϊκοί απόφοιτοι της γεραράς Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, το πανηγύρι μας κορυφώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, στην πρώτη του επίσκεψη στο Σχολείο μας, λίγες μόλις ημέρες μετά την ενθρόνισή του, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγελο Ανθόπουλο, ιερείς ομόρων ενοριών, κληρικούς αποφοίτους της Σχολής μας, καθώς και από τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο εμπνευσμένο κήρυγμά του απευθύνθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά τόσο του Σχολείου μας όσο και των γειτονικών μας σχολείων, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας (Νέας Μαγνησίας) και του 8ου Γυμνασίου Λαμίας (Ροδίτσας), τα οποία είχαν κατακλύσει το ναό μέσα και έξω και τους εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο Άγιος Στυλιανός θεωρείται προστάτης των παίδων. Όπως υπογράμμισε, «πρέπει να γίνουμε παιδιά στην καρδιά και όχι στο μυαλό. Το μυαλό πρέπει να ωριμάζει, αλλά η καρδιά να μένει πάντα παιδική». Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κτητόρων, εφόρων, ευεργετών, διδασκάλων, αποφοίτων και του προσωπικού της Σχολής.

Το αναλόγιο κόσμησαν μελωδικά χορός μαθητών υπό την διεύθυνση της κ. Βασιλικής Γούση, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και λαμπαδάριος του Καθεδρικού Ναού της πόλης μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο εορτάζων πρώην Σχολάρχης μας, πρωτοψάλτης του παλαιού Μητροπολιτικού Αγίου Νικολάου Λαμίας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, ο καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης του Αγίου Λουκά, πολιούχου Λαμίας, κ. Ανάργυρος Βλάχος, απόφοιτος της Σχολής, ο λαμπαδάριος των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Παγκρατίου Λαμίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Παλιούρας, επίσης, απόφοιτος της Σχολής. Η συμμετοχή των πιστών στον εορτασμό του προστάτη μας Αγίου, καθώς και των μαθητών των ομόρων σχολείων υπήρξε, όπως κάθε χρόνο, συγκινητική και αξιέπαινη.

Την πανήγυρή μας με την παρουσία τους τίμησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Παπαχρήστος, η Δημοτική Σύμβουλος του Δ. Λαμιέων κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, η τοπική Σύμβουλος του Δ. Λαμιέων κ. Βάσιλική Κατόπη, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και νυν Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στ. Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Σπύρος Πιλιτζίδης, ο Διευθυντής Π/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Κων/νος Δημητρακάκης, απόφοιτος του Σχολείου μας, ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου των Θεολόγων του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας και Συντονιστής Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Ευθύνης της σχολικής μας μονάδας κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου των Δασκάλων του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Τσαπρούνης, ο Υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Διευθυντής του 6ου Λυκείου Λαμίας κ. Δημήτριος Φύκας, ο οποίος κατέχει οργανική θέση στο Σχολείο μας, απόφοιτος του Σχολείου μας, ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Λαμίας και μέλος της Σχολικής Εφορείας του Σχολείου μας κ. Ανδρέας Αγγελακόπουλος, ο Διευθυντής του 5ου Λυκείου Λαμίας κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, απόφοιτος του Σχολείου μας, ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Λαμίας (Ροδίτσας) κ. Δήμος Πάλλας και μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών, ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας (Ν. Μαγνησίας) κ. Γεώργιος Μπαχλαβάς μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, καθώς και σύσσωμη τη μαθητική κοινότητά τους.

Παρέστησαν, επίσης, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού Ευρυτανίας, απόφοιτος του Σχολείου μας, Αρχιμ. π. Γεράσιμος Τσιρώνης, πολλοί κληρικοί της Ι.Μ. Φθιώτιδος, απόφοιτοι του Σχολείου μας, τα μέλη της Σχολικής Εφορείας του Σχολείου μας, σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Πέτρος Κόρδας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας και του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Μαγνησίας, πολλοί απόφοιτοι της Σχολής, μεταξύ των οποίων ο πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θηβών κ. Αντώνιος Τσαρουχάς, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και το προσωπικό του Σχολείου μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε, σε όλους τους παρευρισκομένους, εορταστικό κέρασμα στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Ο Διευθυντής μας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, θεολόγος, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος και Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας του Σχολείου μας κ. Συμεών και αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Σχολής στο πέρασμα του χρόνου. Τόνισε, επίσης, ότι σημαντικός αριθμός αποφοίτων του Σχολείου, περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί και κληρικοί όλων των βαθμών, κόσμησαν και κοσμούν την ευλογημένη μοναχική και ιερατική οικογένεια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Και ασφαλώς εξήρε το γεγονός ότι η μεγίστη πλειοψηφία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος τυγχάνουν απόφοιτοι της Σχολής μας.

Στη συνέχεια, προσέφερε, ευγενώς, στον Σεβασμιώτατο, ένα CD με ψαλτοτράγουδα, τα οποία ερμηνεύουν μαθητές του Σχολείου υπό την διεύθυνση της εκπαιδευτικού κ. Βασιλικής Γούση, παλαιοί καθηγητές του Σχολείου, καθώς και απόφοιτοί μας, κληρικοί και λαϊκοί. Ο νέος αυτός δίσκος, απότοκος περυσινού σχεδιασμού του Σχολείου μας, αφιερώθηκε, λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών. Κατόπιν, ο Διευθυντής δώρισε στον Σεβασμιώτατο το Λεύκωμα της Σχολής, το οποίο αναφέρεται στην Ιστορία της, ιστορία ενός και πλέον αιώνα, παλαιότερο πόνημα των φιλολόγων μας κ. Αλεξάνδρας Βαμβακά και του αειμνήστου Ανδρέου Κυριακίδη, καθώς και μία όμορφη εικόνα–δίπτυχο των προστατών του Σχολείου, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου και του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.

Ακολούθως, προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας ο Γραμματεύς του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Σχολείου κ. Ταξιάρχης Παναγιωτόπουλος μαθητής της Β΄ τάξης του Λυκείου μας και Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τον καλωσόρισε εκ μέρους όλων των μαθητών, ευχόμενος καλλίκαρπη Αρχιερατεία. Ως δώρο εκ μέρους των μαθητών προσφέρθηκε επίσης εικόνα των προστατών Αγίων του Σχολείου μας.

Στη συνέχεια τον Σεβασμιώτατο περίμενε μία ακόμη συγκινητική έκπληξη. Η χορωδία των μαθητών του Σχολείου έψαλε έναν ύμνο, τον οποίο τιμητικώς συνέγραψε η κ. Βασιλική Γούση και τον αφιέρωσε στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας. Οι στίχοι του αναφέρονται σ΄ εκείνον και στην ευλογημένη έλευσή του στον ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ανταπαντώντας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες συνάντησης και συζήτησης μαζί του σε κάποια από τις μελλοντικές επισκέψεις του στο Εκκλησιαστικό μας Σχολείο. Πρότεινε δε την πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής εκτός των ορίων του Νομού Φθιώτιδας, εξόδοις της Μητροπόλεως, στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, κάτι που ενθουσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές.

Το μεσημέρι οι παρευρισκόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και το διοικητικό προσωπικό του Σχολείου απόλαυσαν το γεύμα-προσφορά της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας, που, με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, επιμελήθηκαν ο υπάλληλος της Εστίας κ. Γεώργιος Κίσσας, καθώς και η υπάλληλος του Σχολείου κ. Δημητρούλα Ρήγα.

Ευχόμαστε οι Άγιοι Στυλιανός και Αικατερίνη να προστατεύουν και να φυλάττουν από κάθε επιβουλή το Εκκλησιαστικό μας Σχολείο!

Χρόνια πολλά, και του χρόνου!

Ηχητικό

Θεία Λειτουργία Αγίου Στυλιανού

Φωτογραφίες

— Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Εορτασμός Αγίου Στυλιανού —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Γεύμα στην Εστία —
Εικόνα {{$index + 1}}