Θρησκευτική πανήγυρις στις 25-26 Νοεμβρίου 2018, στη μνήμη των Αγίων Αικατερίνης και Στυλιανού προστατών του Σχολείου.

Στου Σχολειού το πανηγύρι…

Ο Νοέμβριος κάθε χρόνου είναι μήνας ιδιαίτερος για το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας. Κι αυτό διότι στις 26 του μήνα η Σχολή μας έχει τη γιορτή της! Κάθε Εκκλησιαστικό Σχολείο έχει τον Έφορό του, τον Προστάτη του, τον Άγιο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός του. Ο δικός μας ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Στυλιανό τον Παφλαγόνα, προστάτη των παίδων. Μ' αυτή του την ιδιότητα, λοιπόν, ο Άγιος Στυλιανός τιμάται στην εκατόχρονη Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Όμως, στο διάβα αυτών των εκατό ετών, προστέθηκε, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, και η τιμή προς την Αγία Αικατερίνη.

Έτσι το Σχολείο μας φόρεσε τα γιορτινά του ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Νοεμβρίου 2018, οπότε τελέσθηκε, παρουσία του Διευθυντή, των καθηγητών, των μαθητών και πολλών πιστών, ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης μετ' αρτοκλασίας, από τον αιδεσιμώτατο π. Χρήστο Καραγιάννη, προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας, απόφοιτο της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Έψαλε ο λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λαμίας κ. Χρήστος Οικονόμου και μαθητές της Σχολής μας. Την επομένη ημέρα, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε πάνδημη πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον π. Χρήστο Καραγιάννη και έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης κ. Σπυρίδων Μιχαήλ και αρκετοί ακόμη ευλαβείς ιεροψάλτες της περιοχής μας.

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Στυλιανού ξεκίνησε με τον πανηγυρικό εσπερινό το απόγευμα της Κυριακής και κορυφώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το πρωί της Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Πρόεδρος της Σχολικής μας Εφορείας κ.κ. Νικόλαος. Το αναλόγιο κατά την ακολουθία του εσπερινού κόσμησαν μελωδικά απόφοιτοι της Εκκλησιαστικής μας Σχολής και ιεροψάλτες της πόλης μας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Παλιούρας, ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της πόλης μας, κ. Αργύριος Βλάχος, αμφότεροι απόφοιτοι της Σχολής μας, ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Λαμίας κ. Ευάγγελος Πέχας και πολλοί ακόμη ευλαβείς ιεροψάλτες. Ανήμερα της εορτής έψαλε η χορωδία μας υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου μας κ. Βασιλικής Γούση, ο παλαιός Σχολάρχης μας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης και πολλοί ακόμη. Στο πυκνό εκκλησίασμα κήρυξε το θείο λόγο ο Μητροπολίτης μας, κάνοντας επαινετική αναφορά στο Σχολείο και επιφυλάσσοντας και μία ευχάριστη έκπληξη, εφ' όσον χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή της Α' τάξης του Λυκείου μας Ταξιάρχη-Μιχαήλ Παναγιωτόπουλο, από τα Βασιλικά Υπάτης. Μάλιστα, ο νέος αναγνώστης, κατά προτροπήν του Δεσπότη, ανέγνωσε μία Αποστολική περικοπή την οποία επέλεξε τυχαία ο Μητροπολίτης, αποσπώντας τα εύσημα όλων για την καθαρή άρθρωση και την ευχέρειά του.

Η πανηγυρική χαρά του Σχολείου μας, όμως, δεν τελείωσε με την απόλυση της Θείας Λειτουργίας. Η ημέρα επεφύλασσε ακόμη ένα ευχάριστο γεγονός. Λίγες ημέρες προ της πανηγύρεως ολοκληρώθηκε, με τον κατάλληλη διαγράμμιση, η ριζική ανακατασκευή των χώρων αθλοπαιδιών του Σχολείου. Με μελέτη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, χάρις στο αμέριστο ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας απέκτησε τρία αξιοζήλευτα γήπεδα (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης), στα οποία θα αθλούνται και θα ψυχαγωγούνται, πλέον, οι μαθητές μας. Ο Διευθυντής μας, από τριετίας ήδη, προωθούσε επίμονα το σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι στο κτίριο του Σχολείου λειτουργούσε, υπό την αποκλειστική ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Λαμίας, μέχρι και το σχολικό έτος 2016-2017, που φιλοξενούσε μαθητές μας από όλη την Ελλάδα, στους οποίους, κατ' αυτόν τον τρόπο παρείχετο παιδεία αδάπανη. Αυτοί ακριβώς οι μαθητές είχαν επίσης μεγάλη ανάγκη από ασφαλείς και ευπρόσωπους χώρους αθλήσεως κατά τις απογευματινές ώρες. Διπλή και ολοήμερη, λοιπόν, η χρησιμότητα των νέων γηπέδων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Σχολείου μας.

Μετά από σύντομη προσφώνηση του Διευθυντή μας κ. Ιωάννη Ζαχαράκη με την οποία ευχαρίστησε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην εκτέλεση του έργου, ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Αγιασμό.

Αμέσως μετά, όλοι οι παρευρισκόμενοι οδηγήθηκαν στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας όπου τους περίμενε φιλόφρον εορταστικό κέρασμα, διανθισμένο με ψαλμούς από τη χορωδία μας και βίντεο με το εγκαινιασθέν έργο και απάνθισμα σχολικών δραστηριοτήτων μας.

Τη διπλή πανήγυρη και τα εγκαίνια των γηπέδων τίμησαν με την παρουσία τους ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγάθωνος αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, πολλοί κληρικοί, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι του δήμου Λαμιέων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στ. Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Διευθυντής της ΔΔΕ Φθιώτιδας κ. Σπυρίδων Πιλιτζίδης, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Στ. Ελλάδας κ.κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος και Αθανάσιος Τσαπρούνης, οι Διευθυντές του 5ου και 6ου ΓΕΛ Λαμίας κ.κ. Δημήτριος Φύκας και Κων/νος Σπαλιώρας, αντίστοιχα, αμφότεροι απόφοιτοι της Σχολής μας, τα μέλη της Σχολικής μας Εφορείας, ο Α' Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Βάιος Μπουρογιάννης, απόφοιτος του Σχολείου μας, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, απόφοιτοι της Σχολής, η προμνημονευθείσα χορεία ιεροψαλτών και πλήθος πιστών όχι μόνο από τη Νέα Μαγνησία, συνοικία στην οποία εδρεύει το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, αλλά από όλη την περιοχή. Τους ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους στη χαρά μας!

Ευχόμαστε οι Άγιοι Στυλιανός, Αικατερίνη και Νεκτάριος, κραταιοί προστάτες και ακοίμητοι φρουροί του Σχολείου μας και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης να προστατεύουν το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας από πάσης επιβουλής και να μεσιτεύουν υπέρ του πιστού λαού του Θεού, υπέρ της πατρίδας μας, υπέρ του κόσμου ολόκληρου!

Χρόνια πολλά, και του χρόνου!

Ανακοίνωση πανηγύρεως

Την Κυριακή 25η και τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου 2018, στη μνήμη των Αγίων Αικατερίνης και Στυλιανού, προστατών του Εκκλησιαστικού Σχολειού Λαμίας, πανηγυρίζει το Παρεκκλήσιο της Σχολής.

Το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής:

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

18:00 - Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας.

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

07:00 - Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

18:00 - Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

07:00 - Όρθρος και Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου.

18:00 - Μεθεόρτιος Εσπερινός.

Προσκαλούνται οι φιλέορτοι χριστιανοί να τιμήσουν με την παρουσία τους την εορτή μας.

Ανακοίνωση

Πρόσκληση εγκαινίων

Τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, εορτάζει ο Προστάτης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, Άγιος Στυλιανός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των ριζικά ανακατασκευασμένων χώρων αθλοπαιδιών (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης) του Σχολείου μας, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η παρουσία σας στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Σχολή μας.

Το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής:

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

18:00 - Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

07:00 - Όρθρος και Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου.

10:30 - Εγκαίνια των ριζικά ανακατασκευασμένων χώρων αθλοπαιδιών (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης) του Σχολείου μας.

Με τιμή
Ο Διευθυντής
Ιωάννης Ζαχαράκης

Πρόσκληση

Βίντεο

Φωτογραφίες

— Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Εορτασμός Αγίου Στυλιανού —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Χειροθεσία Ταξιάρχη-Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου —
Εικόνα {{$index + 1}}
— Εγκαίνια χώρων αθλοπαιδιών —
Εικόνα {{$index + 1}}